Angajatorii au inceput sa umble la castigurile managerilor de top inca de anul trecut

Autor: Alina Pahoncia 25.02.2009
Veniturile executivilor din toate domeniile vor suferi corectii semnificative pana la finalul lui 2009, ca urmare a incetinirii ritmului de crestere a businessurilor. Unii angajatori au "taiat" inca din 2008 din castigurile echipelor de executivi.
"Inca de la sfarsitul anului trecut am operat modificari in structura veniturilor managerilor. Anul acesta nu cred sa mai umblam la castiguri, dat fiind ca impactul contextului economic asupra businessului de servicii medicale este marginal", spune omul de afaceri Florin Andronescu, al carui principal business este in prezent reteaua de clinici private Sanador, cu afaceri estimate la 13,5 mil. euro anul trecut.
Andronescu, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori locali, care a fondat si apoi a vandut retailerul de electronice si electrocasnice Flanco si compania de credite de consum Credisson - actuala Cetelem, afirma ca este greu de estimat cu cat vor scadea veniturile managerilor de top in acest an, dat fiind ca "lucrurile se schimba de la luna la luna".
"Anul acesta toata lumea se va concentra pe cash-flow, nu pe bonusuri, care se dau in general pentru atingerea targetului si pentru depasirea acestuia", spune si Mihaela Damian, managing partner al Stanton Chase.
Una dintre cele mai frecvente formule de calculare a bonsurilor anuale incasate de un CEO este: salariul lunar brut inmultit cu 12-14 salarii. Astfel, in cazul unui salariu brut de 26.000 de euro, ceea ce reprezinta un net de 15.000 de euro, bonusul anual este de 320.000 de euro.
"Scaderile veniturilor la nivel de top inseamna o revenire la normalitate. Sunt companii care au crescut salariile executivilor si cu 30% anual, pe masura ce marjele de profit erau de 30 - 40%", spune head hunter-ul George Butunoiu.
Pana in anii trecuti, executivi romani care preluau pozitii cu responsabilitate regionala castigau mai putin decat sefii de companii din Romania. Scaderile estimate pentru nivelul castigurilor managerilor din prima linie ar insemna o ajustare a pietei salariale din Romania la un nivel mai apropiat de realitatile economice decat in ultimii ani. "Salariile nete la nivel executiv deja reflecta destul de bine performantele companiilor si ale managerilor. Ce venea peste (bonusurile - n.r.) era o motivatie suplimentara", apreciaza si Damian.
Mai dramatica este insa situatia pozitiilor care coboara ierarhic de la middle management spre specialisti si ocupantii pozitiilor operationale, unde ajustarea veniturilor in sens negativ ar putea afecta considerabil puterea de cumparare si nivelul de trai. "In ciuda actualizarilor bilunare conduse de Consulteam, este evident ca predictiile de cresteri salariale nu mai pot fi comparate cu cele estimate in cursul anului trecut. Majoritatea organizatiilor au inghetat cresterile salariale sau se incadreaza intre 0% si 2% pentru nivelul de top management, cu precadere in industriile cele mai afectate", afirma Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul Mercer pe piata locala.
Cele mai semnificative scaderi salariale le vor vedea esaloanele urmatoare de dupa primele linii de management, unde reducerile salariale si ajustarea pachetelor de beneficii tind sa compenseze veniturile in scadere ale companiilor.
"In industrii precum automotive, constructii sau real estate, executivii care vor face performanta vor ramane la acelasi nivel al castigurilor ca inainte de criza, dar vorbim in acest caz de mai putin de 25% din piata. Restul de 75% vor vedea reduceri cuprinse intre 10 si 50% ale veniturilor", spune Ulrik Rasmussen, partener la firma de executive search Pedersen & Partners.
Executivii de top care isi schimba acum jobul o fac pe salarii mai mici si cu 20% fata de prima jumatate a anului trecut.
"Executivi din zona de investment banking care anul trecut nu se uitau la salarii de 7.000 - 8.000 de euro, acum accepta 2.500 - 3.000 de euro, insa pe bonusuri mai mari", spune Butunoiu.
Unul din principalele riscuri ale actualului context economic este intrarea intr-o "bucla psihologica si usor dramatica", apreciaza specialistii, ceea ce duce la scaderea performantei in cazul executivilor care vor vedea cele mai dramatice ajustari la nivelul veniturilor.