Lituanienii de la Europa Group nu mai au bani sa finalizeze hotelul Royale din Piata Unirii

Autor: Roxana Grigorean 26.02.2009

Lituanienii de la Europa Group au blocat dezvoltarea hotelului de patru stele Royale din zona Unirii din Capitala din cauza lipsei finantarilor, proiectul fiind scos la vanzare pentru cel putin patru milioane de euro.

"In proiectul de la Unirii am investit pana acum patru milioane de euro si credem ca valoarea de vanzare va fi mai mare. Acest hotel are o locatie foarte buna si suntem contactati de investitori aproape zilnic. Toata lumea intelege ca daca ai lichiditati, e o perioada foarte buna pentru investitii", a spus Saulius Galdikas, CEO al Europa Group.
Hotelul Royale de la Unirii urma sa fie deschis in acest an si sa aduca un aport de 80 de camere de patru stele pe piata din Capitala. Investitia era estimata anul trecut de reprezentantii grupului la 10 milioane de euro si urma sa includa pe langa camere si un restaurant, sali de conferinta, precum si un cazinou.
Suprafata de teren alocata acestui proiect este de circa 1.000 de metri patrati, potrivit estimarilor ZF, ceea ce ar insemna ca lituanienii asteapta in jur de 4.000 de euro pe metrul patrat. In prezent, metrul patrat de teren in zona Unirii din Capitala se vinde cu preturi cuprinse intre 1.800 si 3.000 de euro pe metrul patrat, potrivit site-urilor de imobiliare. Compania a investit pana in prezent in demolarea fostei structuri, pastrand fatada cladirii care dateaza din secolul 19.
Brandul Royale al Europa Group, care urma sa fie pus pe hotelul din zona Unirii, mai este prezent in orase precum Riga sau Vilnius. Zona Pietei Unirii nu este foarte aglomerata in unitati hoteliere, in jurul Pietei Unirii din Capitala mai fiind operational hotelul de patru stele NH, cu 78 de camere, hotelul Royal devenit operational anul trecut in urma unei investitii de sapte milioane de euro, controlat de doi oameni de afaceri din Tulcea, sau hotelul Horoscop.
Pe partea hoteliera Europa Group lua in calcul dezvoltarea unui hotel si la Timisoara, unde a achizitionat Cazarma U (fosta scoala de cadeti) in 2007 pentru 11 milioane de euro. La Timisoara lituanienii vizau dezvoltarea de spatii de birouri si comerciale si luau in calcul si investitia intr-o unitate hoteliera. "Am vandut proiectul de la Timisoara, pentru ca nu aveam finantarea necesara. Pretul la care am vandut a fost confidential, insa Europa Group a inregistrat pierderi de milioane de euro in urma acestei tranzactii. Suntem insa multumiti de faptul ca acest proiect va fi dezvoltat in continuare", a spus Galdikas.
"Cazarma U" a fost achizitionata de compania Cerealcom Timis, controlata de Maria Simcelescu, pentru circa 30 mil. lei
(8 mil. euro), pret care include si TVA. "Am participat si la licitatie, si atunci au castigat cei de la Europa Group. Vreau sa construiesc acolo un hotel de cinci stele si cred ca investitia va fi de cel putin 13 milioane de euro", a spus Simcelescu, care mai detine in Timisoara si hotelul de patru stele Excelsior, potrivit propriilor declaratii.
Europa Group a mai dezvoltat in Romania complexul rezidential City Center Residence, o investitie de peste 18 milioane de euro, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor companiei. Totodata, lituanienii mai deruleaza proiectul Brilliant Condominium, in apropiere de zona Victoriei.
"Credem ca acest proiect va fi finalizat cu succes, avand in vedere locatia si preturile pe care le oferim. Chiar si in acest context vindem in medie trei apartamente, spatii de birouri pe luna", au mai spus oficialii Europa Group.