Noul Cod fiscal, in dezbatere publica in cateva zile

Autor: Izabela Badarau 26.02.2009
Noul Cod fiscal va fi publicat pe site-ul Ministerului de Finante pentru dezbatere publica intr-un termen "de ordinul zilelor", a declarat ieri Dragos Doros, director al departamentului de legislatie impozite directe din cadrul Ministerului de Finante, la forumul de legislatie si fiscalitate TaxEu.
"Rescrierea Codului fiscal urmeaza sa fie finalizata pana la 31 martie, urmand ca pana la 30 iunie sa fie aprobat de Parlament. Noi incercam sa-l publicam pentru dezbatere publica cat mai repede", a spus Doros.
Una dintre masurile care urmeaza sa figureze in noul Cod este neimpozitarea profitului investit, masura care se va aplica de anul viitor.
"Noul Cod prevede ca toate taxele si impozitele sa fie actualizate cu nivelul inflatiei din ultimii trei ani. Majorarea va fi de 20,49% si se va aplica tuturor impozitelor locale in suma fixa", a spus George Marinescu, seful directiei Taxe si Impozite Locale din Ministerul de Finante Publice. El a mentionat ca o alta prevedere a noului Cod fiscal presupune majorarea impozitelor platite de persoanele fizice care detin spatii comerciale, impozitarea facandu-se progresiv in functie de materialul din care este construinta locatia.
"In functie de tipul de material din care este construit spatiul comercial se va aplica o suma fixa in lei, pe metru patrat, plus o cota de impozitare cuprinsa intre 0,25% si 1,5%", a adaugat Marinescu.
Potrivit noului Cod fiscal, impozitul in suma fixa va fi de aproximativ 2.000 de lei pe metru patrat, la care se vor aduaga cotele de impozitare de 0,25% sau respectiv 1,5%, stabilite de autoritatile locale in functie de tipul de material al imobilului. Valoarea impozitului va crestere astfel de maxim patru ori.
Consultantii fiscali spun ca modificarile relevante ale legislatiei fiscale aplicabile in 2009 nu sunt numeroase, nici macar semnificative.