Perspectiva: Plaza Centers isi schimba strategia

Ziarul Financiar 26.02.2009
Compania de dezvoltare imobiliara Plaza Centers, implicata pe piata locala in realizarea proiectului Dambovita Center de pe platforma cladirii Casa Radio din Capitala, se va concentra in urmatoarea perioada pe realizarea proiectelor mici din portofoliu, pentru care compania poate obtine finantare inclusiv in actualele conditii de pe piata. Compania detine opt loturi de teren in Romania pe care intentioneaza sa dezvolte in special centre comerciale, valoarea totala a investitiilor estimate de grupul israelian fiind de doua miliarde de euro.
"Pentru dezvoltare avem nevoie de banci. Proiectele noastre din Timisoara si Iasi sunt mari si, daca am merge acum la banca sa cerem 75 de milioane de euro, near spune "nu, multumesc". Ne vom concentra pe proiectele mai mici, din Slatina si Hunedoara, pentru care am putea obtine mai usor o finantare de 2025 de milioane de euro", a declarat Luc Ronsmans, country manager al Plaza Centers, companie care face parte din grupul Elbit, controlat de miliardarul israelian Mordechay Zisser, proprietarul hotelului Radisson SAS din Bucuresti.
Ronsmans spune ca situatia financiara a Plaza Centers este buna, in special datorita faptului ca firma israeliana a achizitionat toate terenurile din surse proprii, nefiind presata de datorii catre banci.
Compania lucreaza in prezent la un mall la MiercureaCiuc, Csiki Plaza, a carui finalizare este programata pentru finalul acestui an, a investit circa 70 de milioane de euro in lucrarile initiale si de demolare a unei parti din vechea structura a cladirii Casa Radio si negociaza obtinerea unei finantari pentru inceperea lucrarilor de constructie la proiectul din Slatina.
Cele trei orase din afara Capitalei pe care Plaza Centers se concentreaza (MiercureaCiuc, Slatina si Hunedoara) ofera si avantajul de a nu avea in prezent competitori, centrele comerciale planificate fiind singurele din aceste localitati.