De ce risca zona euro sa se divizeze

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 01.03.2009

Un executiv al Hayman Advisors, firma care a castigat 500 de milioane de dolari pariind pe colapsul pietei americane a creditelor ipotecare subprime, spune ca uniunea monetara a Europei risca sa se destrame, scrie Bloomberg.

Richard Howard, managing director pe piete globale in cadrul firmei, spune ca Germania ar putea alege sa-si consolideze propria economie, cea mai mare din Europa, mai degraba decat sa salveze tari din zona euro ca Austria, Italia si Spania, ale caror banci sunt coplesite de pierderi. Acest lucru ar putea duce la defaulturi si obliga Germania sa renunte la euro, spune el.

“S-a spus ca nu s-ar putea produce niciodata o criza subprime, dar s-a produs, iar acum se spune exact acelasi lucru despre zona euro”, a declarat Howard.
Hayman este unul dintre investitorii din ce in ce mai numerosi ce intrevad posibilitatea divizarii zonei euro.
Creditele acordate de bancile din zona euro in Europa de Est au depasit 1.300 de miliarde de dolari in trimestrul trei al anului trecut, sau aproximativ 9% din PIB-ul blocului, conform ING Groep. Acum, creditorii se confrunta cu pierderi, dupa ce au acordat finantare pentru orice.

Divizarea ar putea surveni in conditiile in care investitorii evita orice fel de investitii in afara de cele mai sigure obligatiuni guvernamentale, a declarat Hayman, care in 2006 s-a numarat printre primii care au pariat impotriva grabei Wall Street-ului de a securitiza datoriile celor mai putin solvabili debitori americani, anticipand corect declinul valorilor proprietatilor ce a declansat criza globala de credit.