Datoria externa a mai facut un salt spectaculos anul trecut, atingand un record de 72,5 miliarde de euro

Autor: Claudia Medrega 01.03.2009

Cea mai mare problema a finantarii externe raman companiile private care au datorii ce trebuie rambursate in cursul acestui an si pe care nu le vor putea refinanta integral.



Datoria externa totala a crescut anul trecut cu 25,7%, atingand un nou varf istoric de 72,5 mld. euro. Datoria externa pe termen scurt a continuat sa urce in ultimul trimestru al anului trecut, ajungand la sfarsitul lunii decembrie la un nivel record de 18,7 mld. euro, potrivit datelor publicate recent de BNR.
Pe parcursul anului trecut, datoria pe termen scurt a avut o tendinta ascendenta, cu exceptia trimestrului al doilea, cand a scazut usor, intrerupand o serie de peste trei ani de crestere continua.
Bancile si companiile private sunt responsabile aproape in totalitate pentru imprumuturile atrase din afara tarii pe termen scurt, cu o pondere de 98%.
Continuarea trendului ascendent al datoriei pe termen scurt a fost influentata in principal de cresterea finantarilor atrase de bancile locale pe termen scurt (perioade mai mici de un an) cu aproape 2 mld. euro, la 10,58 mld. euro. Daca in cazul bancilor sumele atrase au crescut, pentru companii s-a inregistrat o scadere fata de nivelul din septembrie, de la 9,37 mld. euro, la 7,7 mld. euro. Astfel, se balanseaza cresterea de la nivelul sectorului bancar cu scaderea datoriei pe componenta companii.
"In urmatoarele trimestre s-ar putea ca datoria totala sa continue sa creasca, insa marginal, in conditiile in care companiile si bancile vor lua imprumuturi la rate mai mari, cu costuri mai mari de finantare. Este greu de spus ce se va intampla. Daca nu se inrautatesc lucrurile, va fi o crestere marginala. Nu se poate estima nici cat de accelerata va fi tendinta de incetinire a economiei", a comentat Laurian Lungu, managing partner la firma de cercetare si analiza Macroanalitica.
Daca in cazul bancilor BNR se asteapta ca finantarile sa fie rostogolite in proportie de circa 90%, in cazul companiilor scenariul este mult mai pesimist. Astfel, pana la jumatate din datorii s-ar putea sa nu fie prelungite, ceea ce ar insemna ca aceste firme vor avea nevoie de sume importante in valuta.
Datoria externa pe termen scurt a inregistrat un ritm alert de crestere incepand din 2005. Daca la sfarsitul anului 2004 soldul era de 2,7 mld. euro, pana in decembrie 2006 acesta a crescut de patru ori, la 10,9 mld. euro. Varful istoric anterior a fost atins in martie 2008, cand totalul imprumuturilor atrase din strainatate pe termen scurt era de 18,22 mld. euro.
Nivelul ridicat al datoriei externe este considerat de analistii straini unul dintre factorii de risc ai economiei romanesti, alaturi de deficitul de cont curent, iar imprumuturile pe termen scurt care inregistreaza un ritm de crestere exploziv ridica cea mai mare ingrijorare, reprezentand circa 70% din rezervele valutare ale BNR.
Statul s-a imprumutat mai putin pe pietele externe, iar datoria publica a urcat putin, la 10,26 mld. euro, ponderea sa in totalul datoriei continuand sa coboare spre 14,16%. Datoria externa totala mai include si imprumuturile intercompanii, unde s-a inregistrat o crestere de circa 8,3%, la 16 mld. euro.
In prezent Guvernul si BNR analizeaza variantele de finantare si suma optima pe care Romania o va imprumuta pe plan extern, urmarind sa obtina conditii de cost cat mai avantajoase si cu un calendar rezonabil de rambursare. Autoritatile analizeaza si varianta unui program de finantare pe mai multi ani.