Cat castiga agentiile de turism din vanzarea de pachete la concertele din strainatate ale marilor artisti

Autor: Mirabela Tiron 01.03.2009

Concertul Madonnei, al lui James Blunt sau al celor de Depeche Mode in Romania nu compromit pachetele vandute de operatorii locali pentru concerte din strainatate, mai ales ca turistii profita de aceste concerte pentru a vizita capitale europene.



Desi anul acesta se anunta mai multe concerte ale artistilor straini pe piata romaneasca printre care si cel al Madonnei, agentiile de turism care vand pachete de vacanta cu bilete incluse la concertele din strainatate mizeaza pe turneele formatiilor U2 pe stadionul din Barcelona, AC/DC pe stadionul din Paris sau Coldplay pe stadionul Wembley, diversificandu-si astfel oferta fata de anul trecut.

"Formatia australiana de rock AC/DC si cea irlandeza U2 sunt doua dintre cele mai mari trupe din lume si cererea pentru turneele acestora va depasi volumul de vanzari pe care
l-am avut anul trecut pentru concertul Madonnei si al lui Bon Jovi in strainatate", a declarat Dragos Pirnog, director de programe in cadrul agentiei de turism Explore Travel, care a vandut anul trecut circa 2.000 de pachete de vacanta la concerte, din care peste 300 doar la concertele Madonnei.
Anul acesta Madonna va concerta live in Bucuresti, iar pretul biletelor incepe de la 120 de lei si ajunge la 2.250 lei pentru cortul VIP, spectacolul fiind organizat de Emagic.
Seful agentiei Explore Travel a precizat ca anul acesta mai sunt anuntate cateva turnee importante la nivel international, in care Romania nu figureaza ca punct de oprire, pe langa cel al trupei AC/DC, care revine in turneu dupa o pauza de opt ani. "Am vandut pachete pentru concertul lor din Budapesta si acum avem oferte pentru cel din Paris din iunie", a spus el.
Pirnog spune ca iubitorii de muzica si fanii nu vor rata concertul U2 din Barcelona de pe cel mai mare stadion din Europa, concertul AC/DC de la Paris pe Stade de France sau cel al Coldplay de pe stadionul Wembley. 
In plus, in oferta agentiei de turism de anul acesta mai apar formatii precum britanicii de la Simply Red. "Aceasta formatie are ultimul turneu in acest an si am pregatit oferte pentru un weekend in Praga sau un weekend aniversar in orasul de origine al solistului formatiei".
Pe langa pachetele de vacanta cu bilete incluse propuse de agentie se mai realizeaza si pachete la cerere pentru concerte. "Am observat o crestere a acestui tip de produs, vacante pentru concerte la cerere. De asemenea, suntem siguri ca vom inregistra o crestere a numarului de persoane care vor rezerva excursii la concerte anul acesta fata de anul trecut", a spus Dragos Pirnog, care asteapta sa trimita peste 1.000 de persoane la concerte in strainatate.
Preturile practicate anul acesta variaza de la un concert la altul in functie de artist, dar si de serviciile incluse.
Astfel, pentru un concert AC/DC la Paris in iunie, pachetul de vacanta costa 495 de euro de persoana si include biletul la concert, trei nopti cazare cu mic dejun la un hotel de trei stele si transport avion low-cost inclus. "Acelasi pachet de vacanta costa 568 de euro daca se opteaza pentru transport cu o companie aeriana precum Air France", a spus el.
De exemplu, pentru concertul Coldplay de la Londra de pe stadionul Wembley in septembrie pretul pachetului se ridica la 550 de euro, cu transport asigurat, hotel de patru stele si bilet inclus la concert. Dragos Pirnog a mai spus ca incearca sa reduca pretul acestor pachete, efectuand rezervari cu mult timp inainte pentru bilete si celelalte servicii turistice.
"In plus, anul acesta am propus pentru fiecare artist cate doua orase pentru a exista posibilitatea de-a alege un pachet mai atractiv. Am avut oferte pentru Tina Turner la Paris si Dublin, pentru Oasis la Viena sau Londra, pentru AC/DC la Budapesta sau Paris iar pentru Simply Red la Praga sau Manchester", a sustinut el.
Reprezentantul agentiei Explore Travel mai precizeaza ca daca anul trecut numele mari din industria muzicala ne-au ocolit, anul acesta si-au anuntat venirea in Romania mai multe formatii, precum Depeche Mode, dintre cele care au un numar de fani dispusi sa calatoreasca chiar si in afara tarii pentru a vedea concertul.
"Anul trecut a concertat Metallica in Romania, dar cu toate acestea am avut circa 200 de persoane care au optat pentru concertul din Sofia", a spus el.
Reprezentantii unei alte agentii de turism, Perfect Tour, care a incasat anul trecut circa 2-2,5% din veniturile de 24 mil. euro din vanzarea pachetelor de vacanta la concerte, spun ca la inceputul anului acesta au avut parte de o stagnare a vanzarilor pentru evenimente culturale si muzicale deja anuntate in marile orase ale Europei, spre deosebire de anul trecut.
"Oferta noastra va fi mai diversificata in comparatie cu cea de anul trecut, estimam o crestere de 20-30% pentru acest segment. Sunt unii artisti care si-au dublat pe anumite orase numarul de concerte, deci pe ansamblu vorbim de o crestere a acestor evenimente", a precizat Sorin Vaduvoiu, director executiv al agentiei.
Cele mai cautate evenimente raman si anul acesta concertele, in opinia lui, intrucat se adreseaza unei game mai mari de turisti, dupa care urmeaza cele specializate precum cele sportive. Preturile pentru aceste pachete vor scadea anul acesta din cauza conjuncturii economice actuale, a scaderii tarifelor de transport aerian si mai ales pentru a creste atractivitatea acestor pachete, dupa cum apreciaza Vaduvoiu.
Si la agentia Perfect Tour s-au remarcat la inceput de an cererile pentru concertele Coldplay (pretul pachetului incepe de la 250 de euro in functie de serviciile incluse), pentru U2 (pachete de la 329 de euro), dar si pentru Metallica (pachete de la 359 de euro) si Pink (pachete de la 309 euro), potrivit lui Sorin Vaduvoiu.
"Cred ca anul acesta cererea va avea o crestere mai mica si din cauza faptului ca sunt anuntate si au loc din ce in ce mai multe concerte in Romania", a spus Vaduvoiu, care asteapta sa vanda peste 300 de pachete pe acest segment, fata de peste 200 vandute anul trecut.
Printre artistii straini care au concertat deja anul acesta sau vor concerta in Romania se numara Sting, James Blunt, Depeche Mode, Vonda Shepard, The Rasmus sau Madonna.