Dezvoltatorii: Piata imobiliara va trece la executari silite in vara. Abia atunci va incepe adevarata criza

Autor: Catalin Lupoaie 01.03.2009

Criza in imobiliare se va resimti puternic in vara, cand vor aparea primele falimente si executari silite de amploare.



Cumparatorii asteapta sa mai scada preturile, bancile nu mai finanteaza proiecte mari, dezvoltatorii nu accepta esecul de a vinde sub pretul la care au achizitionat terenul, cam acesta este scenariul actual al pietei imobiliare, spun jucatorii de pe piata.

"Dezvoltatorii romani inca nu accepta sa vanda in situatia actuala de piata, chiar daca au datorii mari, pentru ca nu vor sa accepte un esec. In lunile mai-iunie vor aparea probabil si primele falimente si executari silite ale unor proiecte mari de pe piata locala si abia atunci va incepe criza pe piata imobiliara", spune Radu Merica, directorul general al dezvoltatorului german ECE in Romania. Compania germana administreaza dezvoltarea centrului comercial Colosseum din Capitala, dupa ce anterior a avut un contract pentru dezvoltarea unui mall in cadrul proiectului Sema Parc, care a fost reziliat de catre River Invest, compania detinuta de omul de afaceri Ion Radulea, care investeste in dezvoltarea actualei platforme Semanatoarea.
"Toata lumea dansa si canta anul trecut in imobiliare si nimeni nu se gandea la viitor. Dezvoltatorii sunt acum mahmuri dupa o petrecere care a durat cativa ani de zile", afirma Merica. Totusi, in urmatoarea perioada vor aparea oportunitati pentru investitorii care dispun de lichiditati, odata cu scaderea puternica a preturilor. "Totul era prea scump anul trecut. Insa, cred ca acum este cel mai bun moment pentru inceperea unui proiect, pentru ca s-au ieftinit terenurile si a scazut pretul la materialele de constructii. Prima regula in real estate este sa cumperi teren ieftin. Cine incepe acum peste un an si jumatate deja are autorizatia de constructie si criza imobiliara se va apropia de sfarsit", considera Merica.
Proiectele mari, de peste 50 mil. euro, vor fi cele mai afectate de criza. Dezvoltatorul trebuie sa asigure 50% din valoarea investitiei, fata de 20-30% cat cereau bancile anul trecut, si sa aiba peste 50% din proiect deja preinchiriat.
"Bancile nu mai finanteaza proiectele mari, de peste 50 de milioane de euro, pentru ca sunt foarte greu de sindicalizat. Au aparut probleme de acest gen si la proiectele deja incepute, unde banca refuza sa mai acorde finantarea. Avem un caz in Bulgaria, unde dezvoltatorul a dat in judecata banca pentru ca nu a mai primit creditul pentru care s-au inteles", a declarat Perry Zizzy, partener al casei de avocatura Badea Clifford Chance.
Mai mult, timpul de analizare a unui proiect a crescut, iar faptul ca un investitor avea o relatie indelungata cu o banca nu mai constituie un avantaj.
"Bancile au acum procese mult mai indelungate de acordare a unui credit. In plus, bancile straine prefera sa finanteze investitorii din Vest, unde randamentele sunt mai bune, decat sa parieze pe Europa Centrala si de Est, unde riscul este mai mare. Chiar daca ai o relatie buna cu banca, verificarile se fac ca si cum ai veni pentru prima oara", spune Gijs Klomp, managing director pentru Romania al companiei ING Real Estate Investment Management (ING REIM), din grupul olandez ING. ING REIM a achizitionat in 2007 proiectul comercial Felicia Shopping City din Iasi, pentru circa 40 mil. euro.
Klomp considera ca este greu de estimat care sunt valorile actuale ale yield-urilor, pentru ca nu s-a derulat nicio tranzactie de la inceputul anului.