Treichl: Nici Erste, nici BCR nu vor avea pierderi in 2009

Autor: Razvan Voican 02.03.2009

Seful Erste nu risca sa faca previziuni pentru mersul afacerilor in 2009, dar sustine ca bancile de retail pot castiga mai bine in perioade economice dificile.



Daca am fi avut vreo evolutie negativa in ianuarie, am fi mentionat-o, insa in prezent nu anticipam nimic care sa ne dea motive sa ne schimbam atitudinea pozitiva fata de acest an, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group - actionarul majoritar al BCR.
El nu a dorit sa dea detalii despre cum au mers afacerile de la inceputul anului, la fel cum a refuzat sa avanseze vreo prognoza pentru 2009.
"Nu mai facem prognoze pentru ca nimeni nu le mai crede, iar daca facem si nu le atingem suntem invinovatiti."
In orice caz,Treichl afirma ca nu ia in calcul posibilitatea ca Erste sa inregistreze pierderi la sfarsitul lui 2009.
Seful grupului austriac sustine ca in prezent nu exista nicio alta institutie bancara care sa sustina economia Romaniei asa cum o face Erste.
"Sprijinim economia Romaniei si vom continua sa o facem pentru ca 'suntem' 25% din economia Romaniei", a declarat Treichl.
Totusi, intrebat daca va aloca finantari pentru Romania din banii obtinuti de la guvernul austriac, Treichl a spus: "Luam bani de la guvernul Austriei, nu de la cel al Romaniei".
Erste a semnat vineri dimineata cu guvernul austriac acordul anuntat din octombrie 2008 prin care va putea atrage capital in valoare de pana la 2,7 mld. euro incluzand o participatie din partea statului austriac si un plasament privat. Treichl a precizat ca participatia din partea statului nu va conferi guvernului drept de vot in AGA si nu restrictioneaza acordarea de dividende, insa unii politicieni austrieci au criticat aceste prevederi ale acordului. In schimbul participatiei, Erste va plati un cupon de 8% pe an. Daca nu restituie capitalul in cinci ani, cuponul anual creste cu 0,5% in al saselea si al saptelea an, fiind insa plafonat la nivelul EURIBOR pe 12 luni plus 10%.
Treichl a anuntat ca actionarii existenti, investitorii privati si institutionali vor putea subscrie titluri cu acelasi cupon de 8% in cadrul unei oferte publice care ar urma sa se deruleze de la jumatatea lui aprilie si pana la sfarsitul lunii.
El se declara sigur ca va obtine cel putin 400 mil. euro pe baza semnalelor de la investitori. In functie de rezultatul plasamentului privat, guvernul austriac va putea subscrie titluri in limita a 1,89 mld. euro.
Una dintre conditiile acordului semnat cu guvernul de la Viena este ca managementul sa nu primeasca bonusuri pentru 2008. Pentru 2008 conducerea Erste va propune in AGA un dividend de 65 de centi pe actiune, fata de 0,75 euro in 2007.
"Actionarii nostri nu sunt numai fonduri de investitii, ci si fonduri de pensii si mici investitori care deja au suferit mult din cauza crizei si cred ca este normal sa le oferim o dobanda in schimbul capitalului", a spus Treichl. Cat priveste riscurile legate de deteriorarea portofoliului de credite din Romania, el sustine ca nu ar fi o drama ca euro sa urce de la 4,3 la 4,8 lei.
Conform datelor grupului austriac, clientul BCR are un venit mediu lunar reprezentand echivalentul a 744 euro, fata de o medie nationala de 223 euro, ceea ce permite absorbtia efectelor deprecierii leului.
Aceste efecte incep totusi sa se vada in cresterea ponderii creditelor neperformante la BCR pana la 3,2% la sfarsitul lui 2008, fata de sub 2% in 2007.
"Problema Romaniei nu este cresterea cursului de schimb al leului, nici declinul pietei imobiliare, ci capacitatea de a atrage cele 30 de miliarde de euro de la UE", afirma Treichl.
Referindu-se la obligatia Erste de a lista BCR anul acesta conform contractului de privatizare, Treichl a spus ca aceasta va fi amanata pana cand piata va fi intr-o stare mai buna.
"SIF-urile nu prea sunt interesate ca listarea sa aiba loc in conditiile actuale de pe Bursa si nici nu cred ca AVAS ar forta sa se intample ceva ce actionarii BCR nu doresc."
Pana la listare, BCR trebuie sa aloce cel putin 40% din profitul net pentru dividende.
 
Politicienii cer plafonarea salariului lui Treichl
 
Odata ce Erste Group a semnat cu guvernul austriac acordul de sprijin financiar, partidele de opozitie din Parlamentul de la Viena au inceput sa ceara limitarea salariilor din sectorul bancar, inclusiv pe cel al lui Treichl, si incadrarea acestora in "piramida" salariala valabila pentru politicieni si care are in varf salariul presedintelui republicii. "Este de neinteles de ce nu sunt plafonate salariile bancherilor in conditiile in care acestia cer sprijinul guvernului", a afirmat Werner Kogler, purtatorul de cuvant al comisiei de buget din parlamentul de la Viena. Conform acordului negociat de Erste cu guvernul, managementul bancii nu va primi bonusuri pentru 2008, restrictia urmand a fi valabila in toti anii in care Erste nu va putea plati cuponul de 8% cuvenit statului. In 2007, Treichl a fost cel mai bine platit bancher din Austria cu un venit total de peste 4,4 milioane de euro, din care bonusul a reprezentat circa 2,8 mil. euro. Pentru 2008, ar urma sa ramana cu salariul de baza de 1,24 milioane de euro.
 
Treichl despre Romania