Napomar: Investitiile pentru retehnologizare sunt singura solutie in perioada de criza

Autor: Laurentiu Cotu 02.03.2009
Compania Napomar din Cluj-Napoca, producator de masini-unelte si subansambluri mecanice, a anuntat pentru perioada 2009-2011 un program de investitii de aproximativ 12 mil. euro, în vederea retehnologizarii fabricii din Cluj.
„Consideram ca în acest an si în anii viitori, prin programul de modernizare si dezvoltare care se va derula, compania noastra va reusi sa depaseasca situatiile dificile create de criza financiara internationala pe piata. Credem ca aceasta investitie va aduce si o crestere a profitului de la 7% în momentul de fata la 10%’’, a declarat Liviu Potra, directorul general al companiei Napomar.
Programul de modernizare si dezvoltare Napomar prevede înlocuirea utilajelor uzate si achizitionarea unor masinarii noi, productive, în vederea extinderii posibilitatilor tehnologice si cresterii calitatii executiei produselor. Investitia consta si în modernizarea utilajelor existente, sursele de finantare provenind din atragerea de fonduri structurale alocate.
Conducerea companiei Napomar estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri de 8,5 mil. euro, ceea ce reprezinta o stagnare a indicatorilor financiari fata de anul trecut. In 2007, cifra de afaceri realizata de firma clujeana a fost de 7,8 mil. euro.
„Din tratativele avute cu principalii nostri clienti, avem asigurarea ca vanzarile Napomar din acest an vor fi apropiate de cele realizate în 2008, însa aceasta afirmatie contine o doza de optimism, cel putin în acceptiunea ca nici propriii clienti nu stiu exact ce consecinte va mai ascunde criza globala. Ca orice companie care deruleaza afaceri pe pietele din Uniunea Europeana, si Napomar este afectata de criza financiara’’, a spus Potra.
Vanzarile firmei clujene au fost sustinute în 2008 de investitiile realizate în vederea cresterii capacitatilor de productie, de contractele de colaborare pe termen mediu si lung, dar si de diversificarea portofoliului de produse al companiei Napomar.
Potrivit reprezentantilor companiei din Cluj, nu au fost efectuate pana în prezent disponibilizari, numarul total de angajati ai firmei clujene fiind de 375 de oameni.
„Purtam discutii în vederea analizei si stabilirii unor directii de atenuare a efectelor crizei financiare din acest an. Produsele companiei noastre se adreseaza în general pietei investitionale din diverse sectoare ale economiei, si nu consumului populatiei’’, a afirmat Liviu Potra.
Compania Napomar produce masini de rectificat de dimensiuni mici si mijlocii, masini-unelte in colaborare cu firme din Belgia, Spania si Italia, subansambluri mecanice si piese componente pentru diferite utilaje tehnologice si efectueaza reparatii capitale si modernizari pentru orice tip de masini-unelte, activitatile firmei desfasurandu-se în cadrul fabricii din Cluj-Napoca.
Ponderea exportului reprezenta anul trecut 95% din totalul cifrei de afaceri a firmei Napomar, principalii parteneri de desfacere a produselor companiei pe piata externa fiind din Italia, Spania, Olanda, Belgia si Germania. Compania Napomar a fost infiintata in anul 1973, avand denumirea de „Fabrica de Masini de Rectificat’’, cu principal domeniu de activitate producerea masinilor de rectificat si a echipamentului hidraulic specific acestora. In 1991, firma s-a inregistrat la O.R.C. ca societate pe actiuni cu capital integral de stat, cu denumirea S.C. Napomar S.A., iar din anul 1998 majoritatea actiunilor companiei Napomar au fost preluate de catre SIF Banat-Crisana, firma devenind societate comerciala cu capital integral privat. Numarul de angajati Napomar este de 375 de persoane.