Revolutie pe piata de capital: Bursa de la Bucuresti isi propune sa castige 271 de companii de pe RASDAQ

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Daniela Pricop 02.03.2009

Bursa de Valori Bucuresti intentioneaza sa promoveze 271 de companii listate pe piata RASDAQ pe piata reglementata pentru o perioada de proba de noua luni, potrivit reprezentantilor BVB. In prezent, pe piata principala a BVB sunt listate 69 de companii, astfel ca numarul de emitenti ar putea urca la 340.

"Consiliul BVB a decis transmiterea catre CNVM a listei emitentilor tranzactionati in prezent pe piata RASDAQ, pentru a fi calificati temporar ca admisi la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de catre BVB, pentru o perioada de 9 luni", se arata intr-un anunt al Bursei.
Prin aceasta initiativa, conducerea Bursei isi propune sa creasca lichiditatea de pe Bursa, care a scazut puternic in ultimele luni, din cauza prabusirii preturilor actiunilor.
"Aducerea acestor societati pe Bursa va creste lichiditatea si interesul investitorilor pentru piata, acum cand parghiile de crestere a lichiditatilor sunt extrem de limitate", a declarat Stere Farmache, presedintele BVB.
Criteriile de selectie a emitentilor au avut in vedere o capitalizare medie anuala de peste un milion de euro, functionare peste 3 ani, free-float peste 25%, inregistrarea unui numar de peste 52 de tranzactii in ultimele 12 luni, dar si cateva exceptii, emitenti cu notorietate sau valori de tranzactionare relevante.
Daca CNVM va aproba cererea, in cele noua luni de tranzactionare pe piata reglementata, Bursa va acorda sprijinul necesar emitentilor pentru ca la sfarsitul perioadei sa indeplineasca toate conditiile prevazute de Codul BVB pentru admiterea la cota.
"Am propus ca 271 de emitenti de pe piata RASDAQ sa treaca pe piata reglementata a Bursei, numar pe care atat Bursa, cat si Comisia Nationala pot sa il gestioneze. In vara anului trecut, emitentii propusi sa treaca pe piata reglementata a Bursei erau de peste 400, insa din cauza scaderii capitalizarii in prezent se mai califica doar 271", a precizat Farmache.
Bursa a inceput in urma cu doi ani demersurile pe langa CNVM pentru transferul pe piata reglementata a celor mai importante companii de pe piata RASDAQ, in cadrul unei categorii speciale RASDAQ Star. Proiectul a fost pregatit si sustinut de Anca Dumitru, actualul director general al BVB. Initial, era vorba despre circa 200 de companii, apoi numarul lor a crescut la 400, dupa ce cresterile din 2007 au crescut interesul investitorilor pentru companiile de pe RASDAQ.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a respins in iulie 2008 propunerea Bursei de a transfera o parte din emitentii de pe RASDAQ la cota Bursei, hotarand transformarea pietei RASDAQ intr-un sistem alternativ de tranzactionare. Principala motivatie pe care CNVM a dat-o pentru aceasta decizie a fost ca societatile trebuie sa ceara mai intai acordul actionarilor pentru a fi listate pe piata reglementata.
Reprezentantii Bursei sustin ca nu este necesar acordul actionarilor pentru ca cele 271 de companii sa fie tranzactionate temporar pe piata reglementata si ca in intervalul de noua luni vor putea fi consultati si actionarii.
"Transferul timp de noua luni al acestor emitenti pe Bursa nu necesita acordul emitentilor, insa dobandirea statutului de emitent eligibil pentru a se tranzactiona pe Bursa va impune solicitarea acordului actionarilor", a explicat Stere Farmache.
Reprezentantii CNVM nu au putut fi contactati pentru comentarii.
In ultimii patru ani doar zece companii s-au transferat de pe RASDAQ la cota Bursei, cele mai importante fiind Biofarm Bucuresti (BIO), Socep Constanta (SOCP), Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI).
Numarul companiilor care au anuntat intentia de a se transfera pe Bursa este mai mare, insa procedurile de transfer sunt destul de greoaie, necesitand cateva luni. Mai intai companiile trebuie sa ceara aprobarea actionarilor pentru transferul actiunilor, apoi trebuie sa depuna documentatia la CNVM pentru aprobare, dupa care Consiliul Bursei trebuie sa-si dea acordul. In final, conducerea companiei este cea care decide momentul intrarii la tranzactionare.
Printre companiile care si-au anuntat intentia de a veni pe Bursa se numara compania de constructii Comcm Constanta (CMCM), dezvoltatorul imobiliar Imotrust Arad (ARCV) si producatorul de morarit si panificatie Boromir Prod Buzau (SPCU), care a fost admisa la cota Bursei, dar a amanat deocamdata transferul.
Pe RASDAQ mai sunt doar 46 de companii lichide.
Numarul companiilor de pe RASDAQ carora li se aplica intervalul maxim de variatie de plus/minus 25% pe zi a scazut puternic in ultimele luni, conform raportarilor BVB. Companiile carora li se aplica acest interval sunt stabilite pe baza unor criterii de lichiditate, conform unui regulament al CNVM din 2005. Acestea trebuie sa fi inregistrat cel putin o tranzactie pe saptamana in ultimele trei luni, iar tranzactiile din ultimele 12 luni trebuie sa reprezinte minim 1% din capitalul social.
La 28 februarie 2008, 458 de companii de pe RASDAQ indeplineau conditiile de lichiditate pentru a li se aplica limita de variatie de 25%.
In prezent, numarul lor este de zece ori mai mic, iar tranzactiile zilnice depasesc rar 500.000 de euro.
Pe piata RASDAQ sunt listate in prezent 1.734 de companii, cu o capitalizare totala de 2,73 mld. euro. Primele 100 de companii de pe RASDAQ au o valoare cumulata de 1,58 mld. euro.
In comparatie, cele 69 de companii listate pe Bursa au o capitalizare totala de 6,42 mld. euro, din care 3,93 mld. euro reprezinta capitalizarea Erste Bank si Petrom.