Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

Autor: Pop Ioan 03.03.2009

 

 
 

Primavara patriarhului: Roman Vlad la 90 de ani

Joi, 26 februarie, la Accademia di Romania din Roma a avut loc un concert de chitara clasica sustinut de artistul Luca Villani si dedicat maestrului Roman Vlad, la implinirea varstei de 90 de ani. Compozitor, muzicolog si pianist, Vlad a emigrat din Romania la finele anilor ‘40, dobandind cetatenia italiana in 1951. Elev al lui Alfredo Casella, s-a dedicat in calitate de muzicolog in special compozitorilor din secolul XX si, de-a lungul anilor, s-a aflat in cele mai inalte functii in institutii muzicale italiene: director artistic la Accademia Filarmonica Romana, director artistic la Teatro Comunale din Florenta, director artistic la Orchestra Sinfonica Nazionale della Radiotelevisione Italiana (RAI) din Torino, presedinte al Accademia Filarmonica Romana, membru al comitetului director al Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma si director artistic la Teatro alla Scala din Milano.
Luca Villani, chitarist apreciat pe scena artistic" italian" si international", a facut studii de chitara la Conservatoriul Santa Cecilia din Roma si e licentat in Istoria Muzicii la Universita degli Studi "La Sapienza" din Roma. A sustinut concerte in numeroase tari europene si in Stale Unite.
 

Frumoasa si bestia vin la Opera Comica

Baletul Frumoasa si bestia, in regia si coregrafia lui Mihai Babuska, este propunerea Operei Comice pentru Copii pentru luna martie 2009, in distributie aflandu-se balerinii Oana Popescu, Andrei Ciobanu, Teodora Munteanu, Mircea Ionita, Alexandra Corneanu si Tatiana Ciucasciuc. Scenografia spectacolului este semnata de Viorica Petrovici. Spectacolele se vor juca lunea si martea de la orele 14 si 16, in zilele de 9, 10, 16 si 17 martie, la Sala Mica a Palatului Copiilor din Bucuresti. Dupa un dens an artistic 2008, Opera Comica pentru Copii are in plan noi turnee in Israel, Croatia, Turcia, Canada si India. Alte premiere asteptate in acest an sunt baletul Domnul conopida la finalul lunii martie si Gianni Schichi de Puccini in iunie.
 

«Createurope» asteapta inscrieri

Tinerii designeri si studentii de la facultatile de design vestimentar din Romania sunt invitati sa participe la cea de-a doua editie a „createurope", transmite Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu" din Berlin. Concursul a fost initiat in anul 2008 de Institutul Goethe, in colaborare cu reteaua EUNIC a institutelor culturale europene din Berlin, are ca sponsor principal firma germana Quelle si se desfasoara sub patronajul lui Dirk Schoneberger, Creative Director al marcii Joop!.Persoanele interesate isi pot depune portofoliile pana in data de 15 iunie; instructiunile privind inscrierea in concurs pot fi obtinute pe internet, la http://www.goethe.de/cgi-bin/createurope2009/howtoapply.pdf. O comisie specializata, formata din designeri vestimentari, jurnalisti si profesionisti din domeniul modei, va alege dintre candidati 30 de finalisti, care isi vor prezenta colectiile la Berlin, in luna octombrie. La prima editie a concursului „createurope" au participat mai mult de 1.000 de tineri creatori din 39 de tari europene.
 

Barbaneagra, «arheologul celest», in festival

Filmele lui Paul Barbaneagra sunt opere de «arheologie celesta», dupa cum le califica un prieten francez al regizorului roman stabilit la Paris in 1964. Festivalul «Arhitectura si geografie sacra» organizat de ICR Paris sambata, 28 februarie, si duminica, 1 martie, a programat sase documentare din cele 13 ale serialului omonim realizat pentru televiziunea publica franceza in anii 70 si 80.Barbaneagra, discipol al lui Eliade, caruia i-a si consacrat pelicula Mircea Eliade si redescoperirea sacrului (1987), este un ambasador peste timp al Traditiei, un mesager al invizibilului ce transpare in marile creatii umane. Filmele sale, elogiate la vremea lor de catre cei mai mari cronicari francezi de televiziune, de la Figaro Magazine, Nouvel Observateur sau Quotidien de Paris, au incantat milioane de telespectatori.
 
 
Primul gong la Concursul National de Scenarii
Inscrierile in cea de-a IX-a editie a Concursului National de Scenarii au inceput, competitia avand, din acest an, o noua sectiune, dedicata documentarelor. Concursul National de Scenarii este organizat de HBO Romania in parteneriat cu Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc. Participantii la concurs se pot inscrie la adresa de internet www.hbo.ro/concursscenarii. Competitia va oferi urmatoarele distinctii: Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, in valoare de 3.000 de dolari, Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj, in valoare de 1.500 de dolari, Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de documentar, in valoare de 2.000 de dolari, si Premiul HBO - 3 zile la TIFF.
 

Dialoguri in Budoarul Nadiei

Miercuri, 4 martie, la Institutul Cultural Roman (ICR) din Bucuresti a avut loc vernisajul expozitiei de pictura Budoarul a artistei Nadia Ioan Ficiu. Pasionata de pictura scolii venetiene din perioada Renasterii si Manierismului, Ficiu propune un dialog intre nudul venetian din pictura secolelor al XVI-lea si al XVII-lea si reprezentarea nudului feminin la inceputul secolului XXI. Artista a absolvit Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti in 1981. Este doctor in arte vizuale din 2007. Tema nudului a fost abordata in teza de doctorat Conceptul de dublu in arta plastica. Aspecte ale dublului. Teoretizarea si reflectarea dublului in arta, capitolele simetria corpului uman si oglinda in pictura. Expozitia de la ICR poate fi vizitata pana pe 1 aprilie 2009.
 
OWR: proiectii in penitenciare
Festivalul de film documentar One World Romania se va desfasura la Bucuresti intre 18 si 23 martie, urmand sa includa, pe langa proiectii la cinematografe, si vizionari in penitenciarele Jilava si Rahova, anunta organizatorul evenimentului, Centrul Ceh. Festivalul va avea cinci sectiuni: "Dupa douazeci de ani", "Filmul ca tratament", "Prezentul la control", "Trecutul imperfect" si "La granita". 36 de documentare vor rula in trei cinematografe din Bucuresti.
 
Faceti cunostinta cu Europenii necunoscuti!
Muzeul Taranului Roman (MTR) si Forumul Cultural Austriac prezinta expozitia Europenii necunoscuti. 10 minoritati raspandite prin Europa si adunate in fotografii de Kurt Kaindl, al carei vernisaj va avea loc astazi, 6 martie, de la ora 17.00, la Sala Oaspeti a MTR. In ultimii ani, fotograful Kurt Kaindl si scriitorul Karl-Markus Gauss au calatorit in regiunile de margine ale Europei pentru a vizita unele dintre cele mai mici natiuni si minoritati culturale. Este vorba de grupuri de popoare care nu au ca deziderat un stat national propriu si care, totusi, au reusit sa-si impuna limba proprie si particularitatile culturale: grupa de origine slava a sorbilor din Germania, grupa de limba germana a gottscheenilor din Slovenia, grupa romanica a aromanilor din Balcani si cea originara din Balcani a arbaresilor albanezi din sudul Italiei sau ultimii descendenti ai evreilor spanioli, sefarzii, care au fost alungati in 1492 din Peninsula Iberica si s-au stabilit in bazinul Marii Mediterane si in Sarajevo, unde au format o comunitate mare. Fotografiile ne conduc intr-o alta Europa, in care grupuri etnice incearca sa se impuna si care, totusi, trec zilnic pragul intre doua culturi. Expozitia este deschisa in perioada 6 martie - 6 aprilie.