CALATORII EXTREME / Drumuri in Groenlanda

Autor: Paul-Andrei Iordache 03.03.2009

In perioada martie-aprilie 2008 fotograful Andrei Iordache a facut parte din Expeditia Stiintifica Romaneasca "Groenlanda 2008", efectuata in zonele arctice ale Groenlandei de Vest. Cu aceasta ocazie a realizat o baza fotografica documentar-artistica, pe care doreste sa o puna in valoare printr-un proiect desfasurat pe parcursul anului 2009. Acesta include realizarea expozitiei fotografice itinerante "Drumuri in Groenlanda", insotita de proiectie de diaporama digitala, lansarea albumui fotografic "Drumuri in Groenlanda", precum si o serie de activitati mediatice cu public larg (prin intermediul mass-media) avand ca subiect problematica zonelor arctice. In cele ce urmeaza, Andrei Iordache ne spune povestea acestei fascinante experiente. Componenta completa a expedietiei romanesti a fost: Dr. ing. Teodor Gh. Negoita, Institutul Roman de Cercetari Polare, ing. Paul-Andrei Iordache, Institutul Roman de Cercetari Polare, dr. Petre Popescu, Institutul Astronomic Bucuresti, ing. Petre Paraschiv, Institutul Astronomic Bucuresti, drd. Mihaela Scantee Cotarlet, Institutul Roman de Cercetari Polare. (ZD) 

 

De ce Groenlanda? De ce o insula, fie ea si cea mai mare din Lume ?

Daca am putea pur si simplu pasi peste ocean ca peste un parau pentru a ajunge din Europa in America, acest tinut ar fi o piatra de sprijin, una cu mai bine de 80% din suprafata in permanenta acoperita cu gheata.
Printr-o combinatie unica de istorie, geografie, economie si realizari stiinfifice, Uniunea Europeana este legata in mod complex de regiunea arctica. Trei state membre – Danemarca (Groenlanda), Finlanda si Suedia – au teritorii care se afla in Arctica. Alte doua state arctice, Islanda si Norvegia, sunt membre ale Spatiului Economic European, iar Canada, Rusia si Statele Unite sunt parteneri strategici ai UE.
Cu toate ca raman unele dintre cele mai nepoluate zone ale Terrei, vastele spatii maritime si terestre din regiunea arctica constituie componente vitale si vulnerabile ale mediului.
Topirea accelerata a calotei glaciare a Groenlandei ar duce la cresterea rapida si semnificativa a nivelului marii. Zona acoperita de gheata si permafrost este intr-o descrestere rapida, ceea ce declanseaza mecanisme care accelereaza incalzirea globala.
In acelasi timp, noile tehnologii si topirea ghetii vor permite treptat accesul la resursele biologice si nebiologice ale Arcticii, precum si la noi rute de navigatie. In ansamblu, provocarile si oportunitatile pe care le prezinta Arctica vor avea repercusiuni importante asupra vietii cetatenilor europeni, pentru multe generatii de acum incolo.
Romania, a carei dezvoltare nu mai poate fi privita in afara contextului european, va aduce o contributie din ce in ce mai semnificativa la activitatie de cercetare si conservare in Arctica.
Inainte de toate, insa, opinia publica trebuie informata si familiarizata cu aspectele mediului si civilizatiilor din aceasta zona, cat si asupra influentei pe care o au acestea asupra vietii noastre.
In lumina acestor idei am demarat proiectul "Drumuri in Groenlanda", valorificand oportunitatea oferita de cea mai recenta dintre expeditiile romanesti in aceasta zona.
Acesta include realizarea unei expozitii fotografice itinerante in 12 orase din tara, insotita de proiectie de diaporama digitala, lansarea unui DVD si a unui album fotografic cu acelasi subiect.
Sa incepem povestea cu cateva date despre insula aflata in mare parte la Nord de Cercul Arctic, motiv pentru care ai putea crede ca viata isi gaseste cu greu loc aici. Totusi, abundenta de hrana din apele ce inconjoara insula a atras inca de acum 4500 de ani populatii din zona Stramtorii Bering, care au colonizat coasta de Vest si Nordul Groenlandei.
Izolata de restul Lumii, cunoscuta foarte putin pana in epoca marilor descoperiri geografice, societatea inuita si-a pastrat valorile, traditiile si practicile aproape intacte.
Astazi, mare parte dintre ele mai prezinta insemnatate doar pentru turism sau ca repere ale mostenirii culturale, deoarece strabatand asezarile legate printr-o retea de curse aeriene si vase de transport, simtim un puternic aer scandinav. De la cele cateva modele "tip" de cladiri din lemn, incalzite cu combustibil lichid, pana la magazine, localuri, si chiar in organizarea administrativa gasim "amprenta" Danemarcei, tara suverana a acestor tinuturi. Totusi, beneficiind de o autonomie extinsa, Groenlanda, cu cei 56.000 de locuitori ai sai isi pastreaza limba si ia o mare parte din deciziile interne.
Vechile obiceiuri nu au disparut in totalitate, iar principala resursa economica este exploatata prin pescuit.
Saniile trase de caini, foarte raspandite inca, au un loc de cinste langa mijloacele moderne folosite si aici, iar cainii constiutuie o rasa aparte, pentru protejarea careia este interzisa introducerea oricarui alt caine in Groenlanda.
Vanatoarea ramane in continuare singura sursa de trai in multe zone din nordul si estul insulei.
Misionarii ce au urmat colonistilor albi au crestinat aproape intreaga populatie, un proces care s-a dovedit a fi, ca si in alte parti, necrutator cu o mare parte a credintelor stravechi.
Pasim astfel intr-un tinut care a trezit interesul oamenilor din cele mai indepartate colturi de-a lungul timpului, cum altfel decat pe un drum, unul din multitudinea de astfel de trasee posibile.
Drumul nostru imaginar este unul dintre multe altele, deschise in scopul explorarii, cunoasterii, razboiului sau pur si simplu al distractiei, toate pornind din afara insulei catre imensele intinderi imaculate. Acestora li se alatura cele deschise din interior, mai putin cunoscute noua - drumurile vietii, parcurse zi de zi de localnici, cu siguranta dintr-o cu totul alta perspectiva.
Explicatia data astfel proiectului tine loc de ghid printre fotografiile ce se vor inlantui in serii de diaporame, in paginile albumului ori vor fi expuse pe peretii salilor pentru a infatisa o Groenlanda asa cum o percepem noi din exterior, asa cum o simt locuitorii sau cum a fost ea vazuta de-a lungul timpului.
Unul dintre obiectivele proiectului urmareste asigurarea accesului public, facil si durabil la baza documentara, astfel ca o parte dintre materiale vor fi disponibile online pe site-ul proiectului: http://groenlanda.paul-andrei.com
Astfel, prin prezentarea unuia din cele mai reprezentative teritorii arctice, speram sa deschidem interesul pentru problematica acestor zone si in Romania.
Daca vom reusi acest lucru, oricare ar fi raspunsul la intrebarea pusa in deschidere, cu siguranta vom auzi din ce in ce mai mult despre acest taram indepartat in anii ce vor urma.