Seful Asirom vede o scumpire a asigurarilor auto cu 30%

Autor: Angela Placinta 04.03.2009

Unii asiguratori vad in cresterea preturilor o solutie pentru a compensa scaderea afacerilor.



Companiile de asigurari vor incerca sa compenseze scaderea afacerilor din acest an prin majorarea tarifelor la asigurari auto cu cel putin 30%, considera Boris Schneider, directorul general al Asirom, al treilea jucator din piata asigurarilor.

"O sursa a cresterii afacerilor asiguratorilor va fi majorarea tarifelor la politele Casco si RCA (asigurari de raspundere civila auto obligatorie - n.r.) cu cel putin 30%. Nu cred ca acest lucru va indeparta clientii, pentru ca cererea de protectie exista. Pe de alta parte, trebuie sa ajungem la preturile din Uniunea Europeana, unde o asigurare RCA costa cel putin cateva sute de euro pe an", afirma Schneider.
Pe piata locala cea mai ieftina asigurare RCA pentru 2009, in cazul unei masini cu un motor de sub 1,2 litri, costa circa 280 de lei (65 de euro), de trei-patru ori mai ieftin decat in tarile dezvoltate din UE.
Directorul general al Asirom se asteapta la o scadere de pana la 20% a pietei de asigurari Casco in 2009, din cauza reducerii vanzarilor de masini noi si a scaderii finantarilor acordate de companiile de leasing. Firmele de leasing sunt o sursa importanta de business pentru asiguratori, in conditiile in care cei care cumpara masini cu astfel de finantari sunt obligati sa incheie asigurari Casco pentru toata perioada pana la rambursarea imprumutului.
"Am vazut deja scaderi pe segmentul asigurarilor Casco si cred ca pana la sfarsitul anului piata se va reduce cu 20%. Este un fenomen periculos, deoarece exista o intarziere intre vanzarea politei si aparitia daunelor, iar daca nu iti majorezi veniturile, apare o problema", sustine Schneider.
In ultimii ani, spune el, frecventa daunelor auto a crescut constant, in principal din cauza modului de a conduce si a drumurilor proaste. "Sper ca din cauza crizei sa se reduca frecventa daunelor, deoarece nu vor mai fi atat de multe masini pe strazi. 2008 a fost un an dificil, frecventa daunelor si valoarea medie a daunei au crescut mai repede decat prima medie."
Schneider se asteapta anul acesta la o crestere pe segmentul asigurarilor property, care are o pondere de 10% in totalul afacerilor, ca urmare a intrarii in vigoare a legii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor.
"Asigurarile property au fost un business stabil anul trecut si ne asteptam la o crestere. Un factor important va fi asigurarea obligatorie a locuintelor, care va aduce oportunitati de cross-selling (vanzari incrucisate - n.r.)."
Mai multi asiguratori mizeaza pe introducerea asigurarilor obligatorii pentru a-si majora vanzarile de asigurari facultative de locuinte. Companiile vor incerca sa le vanda celor care vor cumpara polite obligatorii, a caror suma asigurata este de 10.000 de euro sau 20.000 de euro, in functie de tipul casei, si asigurari facultative, care le vor oferi acoperiri mai mari.
Legea asigurarilor obligatorii de locuinte ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iulie, insa in ultimii ani s-au dat mai multe termene de intrare in vigoare, care n-au fost respectate. Legea presupune plata unei prime de 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei, pentru care suma asigurata este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.