FANTASY & SCIENCE FICTION / Poarta

Autor: Michael Haulica 04.03.2009

Poarta, de Frederik Pohl (Nemira, colectia Nautilus, 2008, traducere de Mihai-Dan Pavelescu) este primul volum din seria Heechee si a aparut pe piata româneasca in toamna trecuta. Este cel mai premiat dintre romanele lui Pohl, aducându-i patru premii in 1978 (Hugo, Nebula, Locus si Campbell Memorial) si unul in 1979, Aurora. In total, Frederik Pohl a adunat 6 premii Hugo, 2 Nebula, 2 Campbell Memorial, 3 Locus.



 

 
 

Poarta este un roman bine garnisit cu elemente „SF" – pe care cititorul nu foarte pasionat de ramura hard a sefeului le poate sari listit -, dar, cel mai important, dotat cu un personaj. si mai mult decât atât, cu personaje secundare de care autorul chiar a avut grija. Povestea lor nu este o sarabanda de aventuri nesfârsite, desi orice zbor in cosmos este in sine o aventura.

Poarta este povestea lui Robinette Broadhead, Rob sau Bob, perforator-incarcator in exploatarile miniere ale unui Pamânt cu 25 de miliarde de suflete, dintre care, câti au putut, câti au avut noroc, au emigrat spre Marte sau Venus. Cei mai norocosi au ajuns la Poarta, un asteroid impânzit de tuneluri abandonate de o civilizatie straveche, Heechee, ale carei mistere prospectorii de-acolo inca le mai cauta. Bob si-a dorit toata viata sa fie prospector, dar acest lucru nu s-a putut implini decât atuci cind a câstigat la loterie si si- a putut plati drumul. Poarta e un fel de bar al lui Rick din Casablanca, in care toti asteapta, asteapta, asteapta... o lansare care sa le convina, care sa-i duca spre descoperiri rasplatite de administratie cu milioane de dolari. Când au ajuns la Poarta, oamenii au descoperit si câteva sute de nave, despre care nu au aflat cum functioneaza, ci doar ca sunt capabile sa ajunga in diverse colturi ale spatiului. Unii se intorc din aceste expeditii, altii nu. Unii se intorc cu mâna goala, altii cu artefacte care le aduc bani. Iar altii se intorc morti. Faptul ca Bob asteapta parca la nesfârsit o ocazie favorabila, formarea unui echipaj care sa-i dea incredere este lasitate? Nu e singurul in situatia asta, mai sunt si altii.
Spuneam ca orice zbor este o aventura si, când , in sfârsit se imbarca, Bob isi traieste si el bucata de aventura care ii este harazita. Participa si el la o altfel de loterie in care, de data asta, miza e viata lui. De aici si ezitarea...
In timp ce asteapta, Bob are câteva relatii amoroase, intr-o cautare perpetua a femeii care ii este sortita, cautând-o pe EA, si poate ca cea mai aproape de ideal este Klara. Povestea de dragoste dintre Bob si Klara este una dintre realizarile lui Pohl in acest roman, scriitorul american reusind sa faca din Klara un personaj credibil, complex, de urmarit.
Lectura romanului este fragmentata de inserturi din rapoartele de zbor, anunturi difuzate in societatea din Poarta, lectii ale instructorilor, dar toate acestea vin sa completeze tabloul, sa ne dezvaluie acea lume aflata la mare distanta de Pamânt, si e o gaselinta de apreciat. Oricum preferabila interminabilelor descrieri, puneri in tema, explicatii cu care alti autori de carti SF isi omoara naratiunile. Unul dintre lucrurile intersante strecurate de Pohl in text cu nonsalanta, fara aerul ca „face o chestie SF", este pasajul de trei rânduri despre mersul celor care s-au nascut intr-un mediu cu gravitatie redusa: fetita „avea un fel ciudat de a merge: parea ca nu foloseste muschii fesieri si ai coapselor; se impingea pe rând pe calcâiul fiecarui picior si se lasa sa pluteasca pâna la pasul urmator".
Pasajele in care Bob sta de vorba cu o inteligenta artificiala pe post de psihiatru au si ele rolul de a contribui la constructia personajului principal al romanului oferindu-i cititorului prilejul de a-l cunaoste mai bine pe Bob, de a afla despre el lucruri fara de care personajul ar fi fost mult mai sarac.
O lectura agreabila, incitanta, care raspunde atât gusturilor celor care urmaresc aventura, cât si celor care vor carne pe personaje si intâmplari relevante.
Vestea buna: intre timp, Nemira a publicat si cel de-al doilea roman, Dincolo de orizontul albastru, din seria initiala care cuprinde patru romane, carora Pohl le-a mai adagat apoi inca doua volume.