Tipografia EDS ridica planul de afaceri cu 15%, la 23 mil. euro

Autor: Alexandru Anghel 05.03.2009
Grupul tipografic german Euro - Druckservice estimeaza afaceri de 23 de milioane de euro pentru 2009 la tipografia locala, in crestere cu 15% fata de planul de afaceri stabilit in toamna anului trecut.
"Tinta este de 23 mil. euro in acest an. Am identificat oportunitati noi de crestere in domeniul in care suntem specializati, in productia de tipar de mare tiraj si astfel vom ajunge la pragul propus", a declarat Albert Andras, directorul general al tipografiei Euro - Druckservice din Brasov.
Tipografia a fost construita in cursul anului trecut si a intrat in exploatare in luna septembrie. Investitia initiala era estimata la 20 de milioane de euro. "La finalizare costul a fost de fapt mai mic. A depasit putin 19 mil. euro", a adaugat Andras. Andras a infiintat si coordonat cea mai mare tipografie din regiune, tipografia Infopress din Odorhei, care este detinuta in prezent de compania de investitii islandeza KVOS.
Cifra de afaceri inregistrata de companie in ultimele luni din 2008, cand a fost functionala, a ajuns la 2 milioane de euro, potrivit declaratiilor initiale. Tipografia este specializata in productia de cataloage, materiale publicitare si reviste de tiraj mare.
Unitatea din Brasov are in prezent 43 de angajati, iar potrivit repre-zentantilor companiei ma-joritatea comenzilor pre-luate sunt pentru serii mai mari de 500.000 de unitati.
 "Este o tipografie cu un grad ridicat de auto-matizare si pornind de la un greenfield am putut sa obtinem un grad ridicat de eficienta in productia de nisa in care ne situam", a spus Andras. El a adaugat ca o eventuala crestere a numarului de angajati ar putea fi realizata doar prin extinderea capacitatilor actuale, dar acest lucru depinde direct de actionarul local.
EDS exporta o parte din productia tipografica in Bulgaria si Ungaria, unde colaboreaza si cu o tipografie locala pentru acoperirea comenzilor.
Reprezentantii EDS au estimat ca segmentul din piata tipografica pe care activeaza ar putea ajunge la o valoare de aproximativ 100 mil. euro, dar depinde foarte mult de evolutia generala a economiei locale. "Piata tiparului are de obicei un ritm de crestere dublu fata de cel al PIB-ului. Vom vedea in continuare cum va evolua. Ar putea ajunge si la 100 mil. euro, dar si la 80 mil. euro", a spus Andras.
Primele pozitii pe piata locala a tipografiilor sunt detinute in prezent de grupul Infopress, care pentru tipografiile din Odorhei si din Ungaria a estimat afaceri de 100 de milioane de euro in 2009, si grupul Megapress, care anul trecut urmarea afaceri de peste 30 de milioane de euro.
Grupul german EuroDruckServices detine facilitati de productie tipografica in Austria, Germania, Ungaria, Polonia si Republica Ceha si are peste 1.700 de salariati.