Premierul Boc: Majorarea cotei unice nu este o solutie

Autor: Miruna Lebedencu 05.03.2009

Cota unica a determinat cresterea veniturilor colectate la bugetul de stat si reducerea economiei subterane si o eventuala majorare a acesteia nu poate constitui in prezent o solutie pentru Romania, a declarat ieri premierul Emil Boc.

"Este un angajament al Guvernului si prin Parteneriatul pentru Romania de a mentine cota unica de 16%, fiind una care s-a demonstrat generatoare de venituri la bugetul de stat, de scoatere la suprafata a economiei subterane si care incurajeaza mediul de afaceri sa isi plateasca impozitele si taxele. Din acest punct de vedere, astazi nu cred ca poate reprezenta o solutie pentru Romania majorarea cotei unice", a spus Boc la postul public de radio, citat de Mediafax. El a amintit ca noile reglementari privind impozitarea vor fi stabilite prin Codul fiscal, document programat sa fie finalizat in lunile martie-aprilie.
Intrebat daca Executivul intentioneaza sa introduca impozite in agricultura, premierul a aratat ca nu a avut loc inca o discutie pe acest subiect si ca dezbaterile au vizat doar o strategie de transformare a Romaniei din importatoare de produse agricole intr-o tara exportatoare.
Premierul a mai mentionat ca cresterea varstei de pensionare nu este inclusa in agenda imediata a Guvernului. "Nu avem in agenda imediata a Guvernului un asemenea proiect. Evident ca la nivelul politicilor macroeconomice sunt tot felul de scenarii, tot felul de analize, dar in acest moment nu avem pe masa de lucru a Guvernului un asemenea proiect", a spus Boc. Varianta actualizata a Programului de Convergenta transmisa Comisiei Europene prevede ca varsta de pensionare va creste.