Inchirierile de masini le aduc antreprenorilor marje de profit de pana la 15%, iar businessurile depasesc un milion de euro

Autor: Adelina Mihai 09.03.2009

Cu investitii initiale de zeci sau sute de mii de euro, proprietarii companiilor de inchirieri auto ruleaza anual peste un milion de euro, pe o piata pe care activeaza in Capitala peste 300 de firme.



Absolvent al unui program MBA in SUA, Marius Stefan este unul dintre proprietarii companiei de inchirieri de masini Autonom Rent A Car din Capitala. Alaturi de Dan Stefan, fratele sau, care a lucrat timp de sase ani in Franta in consultanta, Marius Stefan a infiintat firma de inchirieri auto in 2005 in Piatra-Neamt.
Antreprenorul a decis sa deschida aceasta afacere la numai 29 de ani, dupa ce a observat firmele cu profil similar din SUA si a analizat un studiu de caz pentru masterat.
Investitia initiala a fost de aproximativ 5.000 de euro, bani necesari pentru plata avansului a trei masini cumparate in leasing si amenajarea unui spatiu pentru firma. Antreprenorul a obtinut acesti bani in SUA, unde a lucrat o perioada dupa terminarea programului MBA. Costul investitiilor totale depaseste 4 milioane de euro, care au fost finantate in mare parte prin leasing si credite.
"Foarte utila s-a dovedit a fi sustinerea firmelor detinute de parinti, care au inceput afaceri in Piatra-Neamt din 1991, in domeniul comertului cu piese auto si librarii", a precizat el.
Antreprenorii au intampinat dificultati atunci cand au incercat o dezvoltare regionala a afacerii, care implica nevoia unei finantari mai mari. "Am pus la punct un plan de afaceri, am vorbit cu mai multe banci si firme de leasing si am reusit sa obtin fondurile pentru primele agentii. In 2006 am deschis agentii in Bacau, Iasi, Suceava, Galati, Constanta, Bucuresti." In anul 2007, a continuat extinderea retelei de agentii in Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu si Targu-Mures. "Am terminat anul 2007 cu o flota de 300 de masini si o cifra de afaceri a celor doua firme de aproximativ 1,5 mil. euro, inclusiv TVA", a precizat el. Marius Stefan estimeaza o cifra de afaceri pentru anul 2008 de peste 2,6 mil. euro, inclusiv TVA.
Profitul companiei a fost reinvestit pentru dezvoltarea afacerii, prin achizitionarea de noi masini. "Cand se va mai tempera cresterea agresiva, ne vom incadra probabil intr-o marja de profit de 10-15%", a adaugat el.
Preturile pentru inchirierea masinilor variaza in functie de perioada de inchiriere si de tipul masinii alese. Astfel, ele pot varia intre 18 euro pe zi pentru o masina clasa A pentru o perioada mai mare de 15 zile si 75 de euro pe zi pentru un SUV. "Cea mai populara masina pentru inchiriat este Dacia Logan, care are preturi cuprinse intre 24 si 38 de euro pe zi", a adaugat el. 
In acest an, antreprenorii mizeaza pe o consolidare a afacerii si pe dezvoltarea parteneriatelor. "Am deschis o singura agentie, la Focsani, dar am crescut flota in toate agentiile existente, ajungand la un parc auto de 500 de masini", a explicat el. Principalii clienti ai companiei sunt romanii care au revenit din strainatate pentru o perioada si au nevoie de masina, cetatenii straini care au afaceri in Romania sau sunt turisti, dar si companiile. "Afacerea este puternic sezoniera, depindem foarte mult de turism. La fel ca in strainatate, in timpul verii avem de doua ori mai multi clienti decat iarna", a explicat el.
Daca la inceput compania avea un singur angajat, acum numarul lor depaseste 50.
Concurenta pe aceasta piata este foarte mare, mai ales in Bucuresti: "Sunt peste 300 de companii de inchirieri de masini in Bucuresti si mai mult de 10 companii au peste 60 de masini. Printre aceste 10 firme se numara si francizorii marilor jucatori internationali, care isi desfasoara activitatea in proportie de peste 90% in Bucuresti", a precizat el.
Daca dificultatile intampinate initial vizau dezvoltarea retelei, ulterior s-au ivit probleme legate de finantarea afacerii. "Cand ai crestere de 300% de la an la an, bancile sunt usor reticente sa te finanteze, neintelegand intotdeauna afacerea. Pana la urma am luat mai multe credite mici de la mai multi finantatori, ca sa fie riscul impartit", a explicat el.
Happy Rent a Car este o alta companie de inchirieri auto, infiintata la sfarsitul anului 2006 de antreprenorul Emanuel Sirbu. "Pana atunci am incercat sa intru pe piata de servicii cu o agentie de turism, insa a fost foarte greu sa activez ca intermediar, asa ca am decis sa fiu producator de servicii", a declarat el.
Dupa ce a deschis trei agentii de turism (una in Vaslui si doua in Iasi), antreprenorul a renuntat dupa doi ani de functionare la sucursalele din Iasi. "M-am intors in Bucuresti si am urmarit piata timp de sase luni. Romanii au inceput sa-si dea seama ca pot inchiria o masina cat timp autoturismul le este in service sau atunci cand vin in concediu in Romania", a precizat el. El a ales sa activeze pe aceasta piata la varsta de 29 de ani, fara sa aiba experienta in domeniu.
"Nici macar nu inchiriasem vreodata o masina, dar am mai apelat la aceste servicii pentru clientii agentiei de turism", a explicat el.
Valoarea totala a investitiei initiale a fost de 150.000 de euro, bani necesari pentru achizitionarea a 10 masini si pentru inchirierea unui birou intr-un loc care permitea parcarea mai multor autoturisme. "Nu am avut nevoie de prea multe locuri de parcare, pentru ca aproape tot timpul aveam mai multe solicitari decat numarul de masini", a adaugat el.
Anul acesta, antreprenorul a mai investit intr-un spatiu de birouri (unde exista si o parcare a companiei) si o spalatorie auto.
La sfarsitul anului trecut, compania avea 40 de masini, de patru ori mai multe decat detinea la inceputul anului. "Acum avem o flota de 80 de masini si tragem tare sa avem o cifra de afaceri de un milion de euro pana la sfarsitul anului." Numarul de clienti creste mai mult in perioada verii.
Antreprenorul estimeaza o marja de profit de 5-10% pentru anul acesta. Emanuel Sirbu considera ca a ales o perioada optima pentru deschiderea acestei afaceri. "2006 a fost anul in care au explodat foarte multe businessuri: se anuntau multe proiecte hoteliere, au aparut companiile aeriene low cost si Romania intra in Uniunea Europeana. Daca puneai una langa alta toate aceste aspecte, era clar ca exista un cadru propice pentru o afacere in domeniul serviciilor de inchirieri auto", a adaugat el.
In acest moment, numai patru oameni se ocupa de activitatile desfasurate de companie. "Eu ma ocup full time de acest business, iar cu ceilalti ma sfatuiesc in probleme de management, marketing si IT", explica el.
Conform datelor furnizate de antreprenor, compania are momentan aproximativ 2.000 de clienti, iar numarul acestora se afla in continua crestere. Mai mult, el estimeaza o crestere pana la 5.000 de clienti la sfarsitul anului viitor.
Initial, Emanuel Sirbu a fost sef si angajat. "Faceam de toate: raspundeam la telefoane, plateam facturi, semnam contracte, duceam masinile la spalatorie sau in service. Imi amintesc si acum momentul in care eram singurul angajat si am ramas si fara permis", a adaugat el. Recrutarea angajatilor nu a fost facuta in functie de experienta persoanelor care au aplicat pentru un post in cadrul companiei. "Si eu am invatat din acest business din mers si sunt de parere ca este mai bine sa ai un angajat neformat decat unul deformat", a adaugat el.
Dificultatile intampinate de-a lungul timpului se rezuma la doua aspecte semnificative: furturile de masini si decontarea din partea asiguratorilor.
Criza financiara va afecta si sectorul de inchirieri auto, considera antreprenorul. "Goana dupa clienti este mai apriga ca oricand. Numai in Bucuresti exista acum peste 300 de firme de inchirieri de masini si saptamanal primim propuneri de preluare de leasinguri de autoturisme de la firme care isi inchid activitatea", a declarat el.
 
Happy Rent a Car
 
Autonom Rent a Car