Isarescu ramane un optimist, dar mai taie din cresterea economica

Autor: Mihaela Cojocariu 08.03.2009

Romania va avea o crestere economica de 1-2% in 2009, ceea ce reprezinta "o performanta" in conditiile crizei actuale, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, estimarea sa fiind sub ultima prognoza a bancii centrale.



Seful bancii centrale a afirmat la finele saptamanii trecute la Brasov ca se considera un "optimist incurabil" si crede ca Romania va avea o crestere de 1-2% in 2009, pe care o considera "o performanta", in conditiile crizei actuale. Aceasta se va putea realiza doar printr-o colaborae autentica intre BNR, Guvern, banci si mediul de afaceri.
"O eventuala reusita in acest caz, in conditiile in care toata economia mondiala va incetini brutal, in conditiile in care dupa toate probabilitatile vom avea in zona euro crestere negativa destul de accentuata si in conditiile in care la nivelul Uniunii Europene se va inregistra o crestere negativa, Romania va avea o crestere mica, de 1-2%", a spus guvernatorul BNR, care a participat, in Aula Universitatii "Transilvania" Brasov, la Conferinta intitulata "Criza financiar-bancara si economica: strategii, programe si masuri anticriza. Implicatiile si perspectivele unei agende nationale", organizata de Institutul Bancar Roman si Camera de Comert si Industrie Brasov.
La inceputul lunii februarie, viceguvernatorul BNR Cristian Popa declara ca BNR estimeaza o crestere economica de 2-2,3% in acest an, sub nivelul de 2,5% stabilit in Legea bugetului pe 2009. Popa preciza ca BNR nu exclude insa nici varianta unei recesiuni economice in acest an, care are insa o "probabilitate foarte mica".
Recent, Comisia Europeana a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica a Romaniei de la 1,75%, cat a anuntat in ianuarie, la 0 - 0,5%.
Desi considera ca franarea creditarii catre populatie a fost extrem de brutala, Mugur Isarescu a precizat ca nu face un repros bancherilor din aceasta cauza, deoarece este convins ca creditarea se va reaseza destul de repede.
"Nu trebuie sa fim nedumeriti de comportamentul bancilor, pentru ca bancile trec printr-o perioada de reasezare. Inca stam sub spectrul incetinirii, franarii mult prea brutale a creditarii, dar cred ca lucrurile se vor reaseza destul de repede, asta insemnand ca in aceasta primavara va reporni creditatea. In aceste doua luni si jumatate, o buna parte a fondurilor bancherilor s-au dus catre finantarea deficitului, spre plata cheltuielilor neefectuate anul trecut", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca o buna parte a fondurilor bancherilor a fost directionata catre finantarea deficitului national, iar volumul titlurilor de stat aproape s-a triplat in ultimele patru luni, noiembire 2008 pana in martie 2009.
"In limbajul nostru asta inseamna ca daca n-a mai crescut creditul neguvernamental, nu s-au mai dat credite pentru sectorul privat, dar in schimb a crescut creditul guvernamental. Asta este situatia", a adaugat Isarescu.
Incetinirea cresterii economice in ultimul trimestru al anului trecut la 2,9%, minimul perioadei respective in ultimii noua ani, a limitat avansul Produsului Intern Brut (PIB) la 7,1% in 2008, care a fost insa cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul din 2007, potrivit datelor estimative ale INS.

Piata constructiilor nu se va prabusi
Sectorul constructiilor nu se va prabusi, investitiile private in derulare vor continua si vor fi deschise noi santiere, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu. "O parte din investitiile private nu au cum sa se opreasca, deoarece sunt in curs de derulare. Santierele in foarte mica masura vor fi inchise. Din contra, aspectul cel mai vizibil o sa fie deschiderea de noi santiere. Mediatizarea aceasta a opririi santierelor in marile proiecte rezidentiale nu trebuie sa ne alarmeze. In plus, numarul de permise de constructie a crescut in perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009. In tara inca se construieste si nu cred ca vom asista la o prabusire a acestui domeniu", a afirmat Isarescu. Piata constructiilor a inregistrat cresteri mari in ultimii ani, avand o influenta importanta la cresterea economica. Isarescu a mai spus ca are datoria sa contribuie la pastrarea increderii in economia romaneasca, intrucat dimensiunea psihologica este extrem de importanta pentru depasirea crizei.

Atentie la accesarea fondurilor europene

Accesarea fondurilor europene trebuie sa parcurga toate etapele birocratice, pentru ca altfel "coruptia poate sa explodeze, ca la orice distribuire de fonduri publice", a declarat guvernatorul BNR. "Vreau sa transmit un mesaj tuturor, anume ca acesti bani nu sunt parasutati, iar etapele birocratice care trebuie parcurse, chiar daca sunt laborioase, trebuie respectate. Daca aceste trepte birocratice nu sunt respectate, coruptia poate sa explodeze, ca la orice distribuire de fonduri publice. Cu alte cuvinte, alternativa la birocratia europeana este proiectul. Nu avem sanse in perioada urmatoare sa asistam la reducerea gradului de birocratizare in vederea accesarii de fonduri comunitare si singura noastra sansa este formarea unei capacitati administrative de absortie si asta e foarte greu de realizat", a afirmat Isarescu la o conferinta organizata de Institutul Bancar Roman. El a aratat ca fondurile de peste 30 de miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei, pana in 2013, ar putea ajuta la depasirea crizei.