Salariul mediu net a crescut in ianuarie cu 12,9% fata de perioada similara a anului trecut

Ziarul Financiar 09.03.2009

Salariul mediu net a crescut in luna ianuarie cu 12,9% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica. Fata de luna decembrie, salariul mediu net a scazut cu 9%, la 1.355 de lei in conditiile in care in ultima luna a anului trecut s-au acordat primele de sarbatori sau al 13-lea salariu.

Fata de ianuarie 2008, salariile din administratia publica au scazut cu 15%, in conditiile in timp ce salariile din sanatate au inregistrat cea mai mare crestere, de 20%. In invatamant s-a inregistrat un avans de 1%, in timp ce sectorul intermedierilor financiare a urcat cu 9%.

In luna ianuarie 2009, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna decembrie 2008, cand s-au acordat prime ocazionale (pentru sarbatorile de iarna, prime de vacanta sau al 13-lea salariu) ori s-au realizat productii mai mari, se arata intr-un comunicat al INS.

Angajatii din sectorul intermedierilor financiare au suferit cea mai mare scadere a salariului mediu net in luna ianuarie, respectiv de 25% fata de decembrie, alaturi de producatorii de substante chimice si producatorii de tutun.