Jumatate din camerele hotelurilor bucurestene au fost goale in 2008

Autor: Mirabela Tiron 09.03.2009

Hotelurile din Capitala au inregistrat anul trecut o scadere a ratei de ocupare de 19,6%, pana la 57%, aceasta fiind una dintre cele mai mari reduceri inregistrate in Europa, potrivit unui studiu realizat de compania Deloitte. Studiul compara performanta hotelurilor din orase reprezentative la nivel mondial, majoritatea unitatilor incluse fiind clasate la trei stele sau mai sus.

Printre hotelurile din Capitala care au anuntat scaderi ale ratei de ocupare anul trecut se numara Athenee Palace Hilton, clasat la cinci stele, care a avut in 2008 un grad de ocupare de 68%, sub nivelul de 72% din 2007, potrivit reprezentantilor companiei. Un alt exemplu este fostul hotel de patru stele Sofitel din nordul Capitalei (devenit recent Pullman), care a inregistrat anul trecut un grad de ocupare de circa 68%, fata de 74% in 2007.
"Cifrele publicate in urma cu patru luni intr-un alt raport aratau ca piata hoteliera bucuresteana a inregistrat cea de-a doua mare scadere a ratei de ocupare din Europa (-14,2% la 61,2%). Cel mai recent studiu indica o scadere si mai pronuntata, in conditiile in care declinul economic global s-a accelerat si a afectat sectoarele de turism, de relaxare si turism de afaceri, mai ales in trimestrul patru din 2008", a spus George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.
Mai mult, veniturile pe camera disponibila (revPar) au scazut cu 12,7%, pana la 76 de euro, potrivit raportului.
Cauzele acestor reduceri sunt diminuarea cheltuielilor de afaceri, lipsa de finantare si deteriorarea increderii consumatorilor, care afecteaza industria hoteliera la nivel global, mai arata studiul. Bucurestiul avea anul trecut 118 hoteluri de 1-5 stele operationale, cu o capacitate de aproape 10.300 de camere, din care aproape 2.000 de camere sunt in hotelurile de cinci stele.
Scaderea gradului de ocupare mai este explicata de consultantii din domeniu si prin faptul ca oferta de locuri a crescut in 2008 cu 30% fata de anul anterior, prin inaugurarea unor hoteluri de dimensiuni mari precum Rin Grand cu 1.480 de camere, Bucharest Radisson - 424 de camere, Ramada Plaza cu 300 de camere si Hello cu 156 de camere, adica aproape 2.000 de camere in plus fata de 2007.
Mai mult decat atat, hotelierii din Capitala au anuntat scaderi ale gradului de ocupare si anul acesta, aceasta tendinta fiind observata din prima luna a anului.
In cazul hotelurilor de cinci stele, rata de ocupare a camerelor s-a situat sub 50% in ianuarie anul acesta, in scadere cu pana la 10% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Liderul pietei hoteliere din Capitala, JW Marriot, a anuntat pentru acest an o scadere a acestui indicator de aproximativ 10% fata de 2008.