Schneider, Ford: Deocamdata suntem in proces de curatire a uzinei

Autor: Bogdan Alecu 09.03.2009
Wolfgang Schneider, vicepresedintele Ford Europa pentru probleme guvernamentale si de mediu, spune ca in afara investitiilor de 675 de milioane de euro in vederea modernizarii uzinei de la Craiova la standardele Ford, compania va derula investitii de peste 60 mil. euro in programe de mediu.
"Momentan suntem intr-un proces de 'curatire' a uzinei, care cel mai probabil va mai dura 1-2 ani. Este normal ca uzine cu aceasta vechime sa aiba probleme legate de mediu. Craiova nu este o uzina pe care noi am construit-o de la zero si are nevoie de imbunatatiri in ceea ce priveste protectia mediului. Dupa realizarea de investitii vom certifica uzina de la Craiova cu ISO 40001", a spus Schneider. Din punctul de vedere al emisiilor poluante, uzina de la Craiova este una "curata", urmand a fi rezolvate problemele legate de poluarea solului.
"In partea uzinei unde avem vopsitoria am construit o noua sectie de inalta tehnologie care reduce semnificativ emisiile de gaze. Ceea ce intalnim este poluarea solului care trebuie eliminata cu o buna colaborare cu guvernul sau cu autoritatile locale".
In ceea ce priveste reducerea consumului de energie, la Craiova se vor aplica aceleasi metode ca la celelalte uzine Ford din Europa. "Uzinele Ford sunt alimentate inclusiv de centrale electrice solare sau eoliene, ce ne-ar interesa si in Romania. In plus, majoritatea uzinelor Ford dispun turbine eoliene si de panouri solare pentru a reduce consumul de energie electrica", a spus oficialul Ford.
Potrivit vicepresedintelui Ford Europa, criza financiara nu influenteaza planurile de ecologizare pentru uzina de la Craiova si poate fi o oportunitate pentru a promova automobilele ecologice.
"Colaboram deja cu mai multe guverne pentru a incuraja achizitia de astfel de masini. Sa nu se ofere avantaje la achizitia oricarei masini, ci doar pentru cele ecologice. Romania este singura tara est-europeana care are un program de innoire a parcului auto, similar cu cel din Germania, Franta sau Austria", a spus Schneider. In cadrul uzinei de la Craiova lucreza 3.900 de angajati, numar care va fi majorat la peste 7.000 de persoane dupa 2010, cand la productia de 70.000 de modele Transit Connect se vor alatura si cea a viitorului model de clasa mica. In primul trimestru al acestui an a fost reluata productia uzinei de motoare si cutii de viteze pentru uzinele GM-DAT din Kazahstan, Ucraina, Polonia, Egipt si Coreea de Sud.
Ford detine 72,4% din actiunile uzinei de la Craiova, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Oltenia, cu o participatie de peste 22,5%. Oficialii SIF au anuntat ca intentioneaza sa vanda catre Ford actiunile pe care le detine pentru 17,7 mil. euro si a cerut in plus 8% din societatea care ar trebui sa fie infiintata dupa divizarea companiei care a rezultat din fuziunea Automobile Craiova, Mecatim Timisoara si uzina auto de la Craiova (Daewoo Automobile Romania).