Seful Allianz: Piata se duce in jos, nu mai vorbim de cresteri

Autor: Angela Placinta 10.03.2009

Afacerile asiguratorilor au crescut constant in ultimii ani cu 20-30%, piata locala avand cea mai rapida dezvoltare din regiune.



Piata asigurarilor va scadea anul acesta, dupa ce in trecut a inregistrat cresteri de doua cifre de la un an la altul, spune Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac, cea mai mare companie de pe aceasta piata, cu afaceri de 379 mil. euro in 2008.
"Nu discutam de cresteri anul acesta, piata se va duce in jos. La Allianz-Tiriac primele luni din acest an au fost proaste, primele brute subscrise scad. Suntem in situatia de a ne reface planurile foarte des. Scenariile pesimiste pe care le facem devin peste doua saptamani scenarii asteptate si atunci trebuie sa facem altele si mai pesimiste", a explicat Constantinescu, prezent ieri la un eveniment organizat de Media XPRIMM.
Pe segmentul asigurarilor de viata, afirma Constantinescu, scaderea este "substantiala", in conditiile in care 70% din vanzari erau reprezentate de polite legate de investitii (unit-linked), unde vanzarile tind acum spre zero.
"Pe asigurari generale impactul major este la asigurarile auto. Nu se reduce numarul masinilor in circulatie, ci numarul celor carora li se impune asigurarea, cum sunt cele luate in leasing, pentru care asigurarea Casco este obligatorie. Partea proasta este ca, din ce am observat pana acum, aproximativ jumatate din clientii din leasing renunta la asigurare dupa ce platesc toate ratele", spune directorul general al Allianz-Tiriac.
El a precizat ca Allianz-Tiriac nu va avea nevoie de sprijinul financiar al actionarilor anul acesta, pentru ca este profitabila, dar ca societatea a ajuns deja cu 20% sub bugetul de vanzari pe care si l-a facut la sfarsitul anului trecut, din cauza deprecierii cursului. La realizarea bugetului a fost luat in calcul un curs de 3,57 lei/euro, conform instructiunilor primite de la grupul german, iar acum cotatia monedei europene a ajuns la 4,3 lei.
Piata asigurarilor a crescut constant in ultimii ani, ajungand la 2,4 miliarde de euro la sfarsitul lui 2008, cu 11% peste nivelul din 2007 (24% in lei).
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor Angela Toncescu se asteapta totusi la o crestere usoara a pietei. "Piata va creste, dar intr-un ritm mult mai mic", spune ea. In ultima perioada, tot mai multi asiguratori devin mai pesimisti in ceea ce priveste evolutia afacerilor in 2009.
"Suntem ingrijorati de ceea ce se intampla, in special in ultimele luni, dar cred ca aceasta criza ne va face sa ne asezam mai bine activitatea. O alta problema este cresterea foarte mare a daunelor, peste cresterea pietei, in special la asigurari auto, lucru care ne afecteaza pe toti", a declarat Radu Mustatea, directorul general al Astra, a patra companie de asigurari de pe piata.
Presedintele CSA sustine ca politele auto vor fi in continuare motorul pietei, avand in vedere ca au o pondere de peste 60% in totalul subscrierilor. "O solutie pentru contracararea eventualelor evolutii negative ale vanzarilor de polite auto este ca asiguratorii sa se orienteze spre clienti care au deja o masina, dar aceasta nu este asigurata", afirma Toncescu.
Ea a spus ca de la 1 iulie anul acesta va intra in vigoare constatarea amiabila a accidentelor rutiere usoare, ceea ce inseamna ca soferii vor scapa de drumurile la politie pentru a obtine actele necesare repararii masinilor. De asemenea, de anul viitor este prevazut sa inceapa sa functioneze sistemul bonus-malus, ceea ce inseamna ca asiguratii RCA vor plati mai mult sau mai putin pentru polita in functie de cate daune au cauzat in trecut. Companiile de asigurari vor putea afla istoricul daunelor clientilor din baza de date comuna Cedam, astfel incat si asiguratii care se vor muta la alta companie dupa expirarea politei vor fi penalizati pentru daunele pe care le-au cauzat.
Toncescu a mai precizat ca asigurarea obligatorie a locuintelor va intra in vigoare la termenul stabilit, 1 iulie anul acesta, desi exista in prezent discutii referitoare la amanarea termenului, deoarece primariile nu sunt pregatite pentru a tine evidenta locuintelor asigurate.
Pana acum, peste 20 de asiguratori s-au aratat interesati sa participe la acest sistem. Pe de alta parte, Constantinescu de la Allianz-Tiriac spune ca aceasta lege este inaplicabila in forma actuala. El considera ca niciun actionar "zdravan la cap" nu va aloca bani pentru a intra in acest sistem, deoarece nu poate sa isi recupereze investitia.
 
Mai vin patru asiguratori de viata
Patru companii noi vor intra pana la sfarsitul lunii aprilie pe piata asigurarilor de viata: Ergo (Germania), BRD Asigurari (Franta), Credit Europe Life (Turcia) si Uniqa (Austria), afirma presedintele CSA Angela Toncescu. "Aceste companii se afla acum in proces de autorizare", spune ea. In ceea ce priveste cresterea din ultimele luni ale anului trecut a numarului de romani care renunta la asigurarile de viata, Toncescu a precizat ca tendinta s-a mai temperat.