Fostii guvernanti explica cum au cheltuit 3 mld. euro din privatizarea BCR

Autor: Iulian Anghel 11.03.2009

Discursul presedintelui Traian Basescu in fata Parlamentului de luni a provocat un val de replici de la stanga la dreapta spectrului politic. PNL si PSD au fost varfurile de lance.



Reprezentantii fostului guvern liberal au respins vehement acuzatiile lui Traian Basescu facute luni in fata Parlamentului, potrivit carora au ratat sansa oferita de integrarea in UE, au cheltuit 3 mld. euro din Fondul National de Dezvoltare (FND) pentru pomeni electorale si au supradimensionat aparatul birocratic din considerente politice. In ajutorul liberalilor au sarit o parte dintre social-democrati si ei vizati de seful statului.

Liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu, i-a transmis ieri o scrisoare deschisa lui Traian Basescu in care afirma ca "discursul de ieri (luni - n.n.) din Parlament a fost un episod nefericit din istoria economica a Romaniei". Fostul ministru de finante, Varujan Vosganian a incercat sa demonteze acuzatiile sefului statului afirmand ca aceasta criza nu a fost anticipata de nimeni.
"O atitudine greu de etichetat, inaintea si in timpul campaniei electorale de anul trecut, au fost risipite trei miliarde de euro din Fondul National de Dezvoltare, bani proveniti in principal din privatizarea BCR", a sustinut Basescu in fata Parlamentului.
Vosganian explica cum au fost cheltuiti acesti bani (el spune ca nu stie cat s-a cheltuit din privatizarea BCR) si care a fost ratiunea, care, in opinia sa nu este deloc electorala: "FND, alimentat de banii din privatizari, nu poate fi utilizat potrivit legii decat pentru unele necesitati ale Trezoreriei si pentru investitii. Am utilizat sumele din FND, unele prin Trezorerie, in functie de nevoile bugetare. Sumele care erau in valuta le-am converit in lei si acest lucru a ajutat la stabilizarea cursului. Insa este de remarcat ca pozitia contabila nu este inchisa, drept urmare acum pot fi emise titluri de stat pentru a acoperi Fondul. Pentru ca lucrurile stau asa. Daca nu am fi folosit acesti bani am fi fost nevoiti sa emiteam titluri de stat. Aveam de ales: ori emitem titluri de stat, ori foloseam banii pe care ii aveam. Or, in a doua parte a lui 2008, dobanda la titlurile de stat era de 14% lombard. In clipa de fata este de 11-12%".
El afirma ca, in prezent, statul poate emite titluri de stat pentru acoperirea sumelor cheltuite din Fond si, comparand dobanda ce trebuia platita atunci cu cea de acum se poate observa ca ceea ce s-a facut a fost corect.
De asemenea, Vosganian respinge si acuzatiile presedintelui potrivit carora Romania plateste si costul politizarii si nereformarii administratiei publice. Vosganian spune ca in a doua parte a lui 2000 in administratia publica au fost angajati doar 8.000 de oameni, in replica la acuzatiile presedintelui potrivit carora "in ultimii ani, sectorul public a crescut excesiv si a devenit o povara" pentru contribuabil.
"Necesitatile de angajare au plecat de la crearea de noi institutii dupa integrarea in UE. Am facut angajari la APIA, la ANI, la DLAF, numai pentru protectia frontierelor au fost angajati mii de politisti. A fost o necesitate", sustine Vosganian.
Social-democratii au reactionat si ei. Fostul premier Adrian Nastase afirma pe blogul sau, referitor la discursul presedintelui: "Nu am auzit niciun fel de mea culpa. Niciun fel de asumare de responsabilitate pentru ultimii 4 ani, in care a nasit guvernul scos ca principalul responsabil pentru situatia actuala din tara".
 
REPLICA - CONTRAREPLICA
 
Traian Basescu: O atitudine greu de etichetat, inaintea si in timpul campaniei electorale de anul trecut - au fost risipite trei miliarde de euro din Fondul National de Dezvoltare, bani proveniti in principal din privatizarea Bancii Comerciale Romane. Romanii trebuie acum sa plateasca.
Traian Basescu: Romania plateste costul politizarii administratiei. In ultimii ani sectorul public a crescut excesiv si a devenit o povara, din cele 300.000 de locuri de munca nou create mai mult de jumatate sunt in sectorul de stat.
Traian Basescu: Romania se afla astazi in fata efectelor crizei economice globale, dupa doi ani de lipsa de prudenta bugetara pe un fond de crestere economica puternica.
Varujan Vosganian: Banii nu au fost risipiti. Am convertit fondurile in valuta in lei pentru a sustine cursul. Daca nu i-am fi utilizat pentru necesitatile Trezoreriei, ar fi trebuit sa emitem titluri de stat la o dobanda de 17%. Acum dobanda este de 11-12%, deci pot fi emise titluri mai avantajos.
Varujan Vosganian: Necesitatile de angajare au plecat de la crearea de noi institutii dupa integrarea in UE. Am facut angajari la APIA, la ANI, la DLAF, numai pentru protectia frontierelor au fost angajati mii de politisti. A fost o necesitate.
Adrian Nastase: Traian Basescu a prezentat situatia dificila a Romaniei fara sa-si asume vreun fel de responsabilitate pentru ea. Desi e presedinte al Romaniei de peste patru ani.