Ce strategie are Delta Distribution, cel mai mare distribuitor de placi ceramice, dupa intrarea in insolventa

Autor: Catalin Lupoaie 12.03.2009

Delta Distribution, cel mai mare distribuitor de placi ceramice (gresie si faianta) de pe piata, cu afaceri anuale de 40 mil. euro, isi va reorganiza businessul in urmatorii trei ani, in urma intrarii in procedura de insolventa, prin renuntarea la produsele din gama economic si la distributia catre alte magazine.



Compania a intrat la sfarsitul lunii ianuarie in procedura de insolventa, in urma unui proces intentat de producatorul austriac de placi ceramice Lasselsberger, care solicita plata unor datorii de circa peste 10 mil. euro. Deschiderea procedurii de insolventa se poate face in momentul in care o datorie mai mare de 10.000 de lei este intarziata mai mult de trei luni.
"Sentinta a fost repusa pe rol in ianuarie, dupa ce noi am respins-o in octombrie. In momentul in care Lasselsberger a inaintat cererea de insolventa, situatia din piata era foarte optimista si eram convins ca avem toate sansele sa castigam. Insa, in contextul in care criza s-a adancit, noi am gandit un plan de reorganizare a firmei, si stand de vorba cu administratorii judiciari, mi-am dat seama ca insolventa este o metoda de a proteja o firma, tocmai in conditii de criza", spune Dragos Bonea, presedintele si actionarul majoritar al Delta Distribution.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 150 mil. lei (40 mil. euro), in stagnare fata de anul 2007 si estimeaza pentru anul acesta o scadere cu circa 30% a businessului, pana la 105 mil. lei, pe fondul restructurarii activitatii.
"Cifra de afaceri se va reduce anul acesta cu 30% pentru ca vom renunta la segmentul economic, care are cele mai mari vanzari, in schimb va creste marja operationala prin concentrarea pe produse din categoruia mediu si lux", explica Bonea. De altfel, compania a lansat si un brand propriu de placi ceramice, denumit Decogres, care va fi distribuit in retelele de bricolaj.
In luna mai a anului trecut, Lasselsberger a dat in judecata companiile de distributie Delta Distribution si Tiger Amira din Oradea pentru neplata unor stocuri mari de placi ceramice, estimate la circa 1,2 mil. metri patrati, echivalentul a 20 mil. lei (5 mil. euro). La aceasta valoare se adauga penalizarile in valoare de peste 7 milioane de euro, potrivit reprezentantilor Lasselsberger. Cele doua companii se afla in prezent intr-un proces inaintat de Delta Distribution pentru stabilirea valorii datoriei catre Lasselsberger.
De la inceperea procesului, Delta Distribution a inchis sase magazine din Arad, Oradea, Baia-Mare, Galati si Targu-Mures, in cadrul planului de reorganizare a businessului, si va renunta la circa 100 de angajati. Cu toatea acestea, compania va deschide doua magazine de mari dimensiuni la Iasi si la Bacau, in cadrul unui program de investitii de circa 10 milioane de euro inceput acum doi ani. Compania a deschis anul trecut in zona Razoare din Capitala un magazin denumit Delta Concept Store, in care a investit circa 6 milioane de euro, inclusiv in achizitia terenului.
"In aceasta situatie, avem un ragaz sa ne ducem la indeplinire planul nostru de organizare mai usor si cu sanse mai mari. In ianuarie, am mers pe ideea de a renunta la suspendarea sentintei de declansare a procedurii de insolventa, dupa care Lasselsberger a solicitat suspendarea pentru noi, pentru ca si-au dat seama ca nu-i avantajeaza intrarea noastra in insolventa", spune Bonea, care a considerat initial ca insolventa inseamna faliment.
Potrivit lui Bonea, pentru o firma care este profitabila, insolventa este de fapt o protectie in fata unor datorii pe termen scurt, care pot fi platite catre furnizori pe un termen mai lung pentru esalonarea datoriilor, de circa trei ani, astfel incat furnizorii nu mai pot sa ne actioneze in judecata pentru platile mai vechi si nu mai pot percepe penalitati. Datoriile care sunt scadente la momentul intrarii in insolventa nu se mai platesc decat in baza unui plan de organizare, care se intinde pe o perioada de trei ani. Datoriile curente trebuie insa platite la timp.
"Am avut furnizori care au intrat cu restante la masa credala, dar le-am spus ca de acum incolo platile vor fi facute la timp, ceea ce le convine in situatia actuala a pietei, in care majoritatea platilor catre furnizori intarzie. Nu am avut niciun un alt proces de insolventa de la infiintarea afacerii", explica Bonea.
Delta Distribution a fost infiintata in 1996 de Dragos Bonea, impreuna cu doi asociati. In noiembrie 2004, cei doi asociati s-au retras din afacere dupa ce au vandut o participatie de 45% din actiuni catre o firma offshore, care ulterior a cedat mai departe pachetul catre polonezii de la Weston Holdings.
Principalii competitori ai companiei sunt retelele de magazine SSAB Impex, Romstal, Stelcati, Tiger Amira, Bravo Group sau Pazo Grup, precum si magazinele de bricolaj.