Scadere drastica pentru exporturi in ianuarie: -24%

Autori: Liviu Chiru , Izabela Badarau 12.03.2009

Exporturile au fost puternic lovite de caderea pietelor externe si au inregistrat o scadere cu 24% in ianuarie fata de prima luna din 2008, pana la 1,91 miliarde de euro.

Importurile au coborat chiar mai rapid, cu 37%, la 2,48 miliarde de euro, sub influenta deprecierii abrupte a cursului, dar si a scaderii cererii pe plan intern.
In aceste conditii, deficitul comercial din ianuarie a fost de numai 576 de milioane de euro, cu 60% sub nivelul din prima luna a anului trecut, de 1,45 miliarde de euro.
Cursul mediu zilnic a urcat in ianuarie la 4,23 lei/euro, cu 8% peste nivelul din decembrie si cu aproape 15% peste media din ianuarie 2008.
"Din pacate pe tot semestrul va fi aceasta evolutie, scaderi de 30-40% ale exporturilor totale, cu speranta ca din semestrul doi vor aparea cereri de export si poate vom inchide anul 2009 cu o scadere de 10-20% a exporturilor", anticipeaza Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR).
El spune de altfel ca luna februarie a adus o scadere chiar mai mare a exporturilor. Ionescu se bazeaza in estimari pe evolutia exporturilor extracomunitare (pentru care datele sunt furnizate mai devreme de Autoritatea Nationala a Vamilor), care au scazut cu 35% in februarie. Acestea au insa o pondere relativ scazuta. Schimburile derulate cu parteneri din cadrul Uniunii Europene reprezinta circa trei sferturi din totalul comertului exterior.
"Singurul lucru pozitiv este ca se reduce deficitul balantei comerciale, dar nu in maniera pe care am fi dorit-o noi prin crestere exporturilor, ci prin reducerea mai drastica a importurilor decat a exporturilor", spune oficialul ANEIR. Ionescu spune ca cererea de importuri s-a redus si pe fondul scaderii exporturilor, care se bazau partial pe prelucrarea unor bunuri aduse din strainatate.
"In al doilea rand, scaderea importurilor vine ca efect al reducerii cererii interne. Romania importa masini de 2,5 miliarde de euro, electrocasnice, textile, produse pentru care cererea acum a scazut. Au ramas produsele agroalimentare, care inca se mai importa, neavand oferta interna", explica Ionescu.
Scaderea deficitului comercial este totusi o veste buna, in conditiile in care acesta este in mod traditional principalul factor care determina dezechilibrul contului curent (care masoara iesirile de valuta din economie).
Anul trecut deficitul comercial a urcat la un varf istoric de 22,5 miliarde de euro, impigand astfel deficitul de cont curent la un record de peste 16 miliarde de euro.
La un nivel de putin peste 12% din PIB, deficitul de cont curent este vazut de analisti ca principala vulnerabilitate a economiei romanesti, alaturi de nivelul ridicat al datoriei pe termen scurt.
Finantarea deficitului de cont curent este una din principalele provocari pentru anul acesta, iar analistii, cat si oficialii BNR, se asteapta sa coboare sub 10% din PIB sau chiar mai jos. De altfel, lipsa finantarilor va restrange cererea de importuri, ducand astfel la o ajustare fortata a dezechilibrului balantei comerciale.