Cel mai mare fond imobiliar din Romania incepe sa isi scoata la vanzare proprietatile

Autor: Cristi Moga 12.03.2009
Fondul austriac de investitii Immoeast, care in urma cu doi ani facea achizitie dupa achizitie pe piata locala de real estate, urmeaza sa vanda o serie de active din portofoliu, inclusiv in Romania, unde valoarea de piata a proprietatilor era evaluata la peste un miliard de euro in cel mai recent raport financiar al companiei.
Doar anul trecut austriecii au investit peste 400 mil. euro pe piata romaneasca, iar in 2007 nivelul achizitiilor de mari dimensiuni realizate de Immoeast au depasit 600 mil. euro, potrivit Anuarului ZF "Top Tranzactii". "Immoeast are de cateva saptamani un nou director a carui sarcina imediata este dezvoltarea unei strategii prin care sa decidem ce proprietati vom pastra in portofoliu si ce vom vinde. Pentru anumite proprietati in aceasta perioada probabil nu vom obtine sume prea mari, de aceea este posibil sa asteptam revenirea ciclului de crestere", a declarat la targul imobiliar MIPIC de la Cannes pentru ZF Edgar Rosenmayr, directorul operational al Immoeast si unul dintre oamenii-cheie ai austriecilor in campania de achizitii de pe piata locala.
In perioada 2006 - inceputul anului 2008 Immoeast a fost cel mai activ cumparator de proprietati de pe piata locala, trecandu-si in portofoliu centrele comerciale Polus Center Cluj, Euromall Pitesi sau Armonia Center din Arad, precum si importante cladiri de birouri din Bucuresti, precum S-Park sau Victoria Park. In plus, compania austriaca a semnat numeroase contracte de tip forward-purchase, prin care s-a angajat sa cumpere integral la finalizare proiecte precum West Gate Craiova, Gold Plaza Baia Mare sau Polus Center Constanta.
In prezent, compania austriaca se afla in dificultate, dupa ce valoarea portofoliului a scazut, iar actiunile s-au prabusit cu peste 90% fata de maxim, ducand valoarea de piata a companiei la aproximativ 600-700 mil. euro.
"Daca proiectele dezvoltatorilor cu care avem parteneriate vor fi completate, le vom cumpara, asa cum ne-am asumat. Bancile se intorc incet la masa discutiilor. Am reinitiat discutiile cu bancile austriece, dar si cu banci locale si cu BERD pentru obtinerea finantarilor", a mai spus Rosenmayr.
Erste si RZB, proprietarii BCR si Raiffeisen, sunt doua dintre cele mai importante banci care au sustinut campaniile de achizitii ale Immoeast. "Din fericire, portofoliul de credite este confortabil, astfel ca nu suntem presati sa refinantam. Nu suntem in discutii exclusive cu niciun investitor pentru vanzarea vreunei proprietati din Romania si nici nu vom accepta sa vindem la preturi 'distressed'", a mai spus Rosenmayr.
Directorul Immoeast este optimist in ceea ce priveste piata locala, desi se asteapta ca piata sa-si revina la cifrele din urma cu un an si jumatate de-abia peste 3-5 ani.
"Potentialul de crestere inca exista. Pentru piata locuintelor, exista o cerere naturala, dar bancile sunt restrictive in acordarea de credite ipotecare. Nivelul preturilor perge in jos, dar este o ajustare corecta, tinand cont ca erau la un nivel european, in timp ce calitatea nu era aceeasi. Cred ca segmentul rezidential este primul care isi va reveni", spune Rosenmayr.
Immoeast este implicat in domeniul rezidential in special indirect, prin participatiile detinute in companii precum Adama. "In ceea ce priveste piata de retail, situatia este chiar mai buna acum, dupa ce multe din proiectele anuntate au fost abandonate. Avem discutii cu retaileri internationali care vor sa se extinda acum in Romania pentru a profita de un nivel mai scazut al chiriilor, iar acest lucru va ajuta domeniul sa-si revina", considera directorul Immoeast. La sfarsitul lunii iulie a anului trecut austriecii detineau in Romania 134 de active cu o valoare estimata atunci la 3,4 mld. euro, iar in decembrie valoarea portofoliului local abia depasea un miliard de euro.