Socant: RBS a evitat plata unor taxe si impozite in valoare totala de 500 milioane lire sterline

Ziarul Financiar 13.03.2009

Royal Bank of Scotland (RBS) a reusit sa desfasoare scheme de evitare a taxelor si impozitelor pentru operatiuni in valoare de 25 miliarde lire sterline, privand trezoreriile Marii Britanii si SUA de 500 milioane lire sterline prin neplata acestora.

Ca urmare a aflarii acestor fapte, noua administratie a bancii, in proportie de 70% detinuta de guvernul britanic, a concediat intregul departament care a fost responsabil de aceste actiuni.

"Ideea ca putem accepta ajutorul venit de la Trezorerie cu o mana si pe de alta parte sa o buzunarim este de condamnat. Mereu am cautat sa evitam o asemenea atitudine. Nu este o metoda buna de a face afaceri", a declarat pentru The Guardian o sursa din cadrul RBS.

Administratia anterioara a bancii, condusa de Fred Goodwin - care in prezent are o pensie de 700.000 lire sterline pe an - a pus accentul pe dezvoltarea asa-ziselor "structured trades". Tranzactiile bancii se desfasurau la nivel trans-national, in incercarea de a scoate profit din evitarea platii taxelor. Chiar daca acestea nu sunt ilegale, ele exploateaza scaparile din legislatiile fiscale ale diferitelor tari.