Ina Schaeffler reduce la zero cresterea bugetata in acest an

Autor: Alexandru Anghel 15.03.2009
Producatorul de rulmenti Ina Schaeffler a revizuit bugetul pentru anul in curs in urma reducerii comenzilor din lunile ianuarie-februarie, cifra de afaceri urmand sa ajunga la nivelul din 2008, de 244 de milioane de euro.
Bugetul propus initial pentru 2009 presupunea o apreciere de 50% a cifrei de afaceri, bazata pe punerea in functiune a unor noi linii de productie si atragerea de comenzi noi, si ajungea la 390 mil.euro.
"Initial prevedeam aceasta crestere in 2009, dar acum corectiile realiste ne duc la acelasi nivel ca in 2008. Totusi, mai mult de 2-3 luni nimeni nu mai poate face scenarii", a declarat Alexandru Blemovici, directorul general al Ina Schaeffler Romania.
In 2008 compania nu si-a atins tinta propusa la inceputul exercitiului financiar, de 260 de milioane de euro, rezultatul final fiind mai mic cu 6,2%.
"In primele zece luni am avut rezultate peste buget, dar noiembrie si decembrie ne-au dus la minus 6,2% sub previziuni", a adaugat Blemovici. In aceasta perioada majoritatea producatorilor de componente auto si de componente industriale au suferit reduceri masive ale comenzilor, cea mai mare parte a lor fiind nevoita chiar sa opreasca productia pentru 1-3 saptamani si sa trimita angajatii in somaj tehnic. "Comenzile inca sunt in scadere pe toate sectoarele. Nu mai exista sector fara reducere de activitate. Am redus programul de lucru unde a fost nevoie, am renuntat si la angajati temporari si incercam sa evitam concedierile colective. In martie nu poate fi vorba de asa ceva, dar in aprilie am putea relua subiectul in functie de conjunctura", a spus Blemovici.
Din septembrie, cand efectele crizei financiare s-au facut puternic simtite in productia industriala, Schaeffler a redus pe plan local efectivul salarial cu 433 de persoane, de la 3.700 de angajati. "Presupunand ca situatia s-ar stabiliza acum ne-am putea descurca cu colectivul actual. Nu stim insa unde este sfarsitul crizei, iar din noiembrie pana acum, cu un decembrie absolut slab, am avut o continua scadere in comenzi", a spus Blemovici.
Schaeffler a anuntat la finalul lunii ianuarie ca va disponibiliza 297 de angajati. Pentru 261 de angajati nu au mai fost reinnoite contractele de munca pe perioada determinata, 50 de posturi din organigrama au fost desfiintate, iar restul, pana la 433, au fost plecari naturale, potrivit reprezentantilor companiei.
Schaeffler produce in fabrica de la Brasov rulmenti de mari dimensiuni pentru industria eoliana, industria auto (sector care a consemnat cea mai mare reducere a comenzilor, pentru utilaje de minerit, vapoare sau instalatii industriale mari.
"La principalul business, productia de rulmenti mari, in clipa de fata stam cel mai bine", a adaugat Blemovici.
Investitiile derulate de grupul german la Brasov au depasit 260 de milioane de euro. Pentru 2009 bugetul initial presupunea investitii de 95 de milioane de euro pentru Romania. Grupul german a intampinat probleme la inceputul anului in finantarea datoriilor acumulate prin preluarea grupului Continetal si a cerut chiar si ajutorul statului german. "Fiecare investitie este realizata in etape asa ca suma cheltuita in fiecare luna ajunge la 10 milioane de euro. Chiar si investitia pentru o masina de 2 milioane de euro este impartita in mai multe stagii", a spus Blemovici.
Compania germana, unul dintre cei mai mari investitori straini in industria locala, a realizat la inceputul anului o majorare de capital de 50 de milioane de euro la filiala din Romania, scopul fiind corelarea capitalului social cu valoarea investitiilor realizate.