Grupul Erste preia administrarea fondurilor BCR

Autor: Roxana Pricop 16.03.2009

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat transferul tuturor fondurilor din portofoliul BCR Asset Management in administrarea Erste Asset Management, operatiunea urmand a se incheia in a doua jumatate a lunii aprilie.

Autorizata la inceputul anului, Erste Asset Management este controlata de divizia de asset management a grupului austriac Erste, respectiv Erste Asset Management GmbH, conducerea societatii fiind asigurata de Dragos Neacsu in functia de director executiv si presedinte al directoratului, alaturi de Nicolaie Albu si Claudiu Tamas. Transferul afacerilor BCR AM, divizia de administrare a activelor controlata de BCR, banca controlata la randul sau de grupul Erste, catre Erste AM este motivat de reorganizarea intregii activitati de asset management din grupul Erste. La finalul transferului, Erste AM va fi cel mai mare administrator din piata locala, cu active nete in gestiune de peste 430 mil. lei de la peste 25.000 investitori.
"Diviziile de asset management ale grupului Erste nu vor mai fi detinute de bancile locale, ci de Erste Asset Management GmbH. Finalizarea procedurii va avea loc cel mai probabil in a doua jumatate a lunii aprilie", a spus Dragos Neacsu, presedintele Erste AM.
Pretul la care se va realiza tranzactia de transfer al afacerilor intre cele doua entitati nu a fost facut public. In cadrul unei tranzactii care presupune transferul operatiunilor, pretul este stabilit in functie de proiectiile privind veniturile in urmatorii trei pana la cinci ani ai societatii care cedeaza operatiunilor si valoarea activelor acesteia.
Banca Comerciala Romana controleaza peste 82% din capitalul social al diviziei de administrare BCR AM, incheierea transferului lasand practic BCR AM fara obiect de activitate.
"Reprezentantii BCR vor decide ce se va intampla cu BCR AM. Cred ca cel mai probabil, societatea va intra in lichidare voluntara. Actionarul majoritar alaturi de cei 3.000 de angajati ai BCR care controleaza peste 17% din capitalul social vor primi cota-parte din valoarea tranzactiei", a continuat Neacsu.
Tot saptamana trecuta, BCR Asset Management a primit avizul CNVM pentru fuziunea dintre cele doua fonduri de obligatiuni din portofoliu - BCR Obligatiuni cu BCR Clasic. In urma fuziunii, BCR Obligatiuni va ajunge la active de peste 200 mil. lei si peste 10.000 de investitori.