Tuca Zbarcea l-a detronat pe Nestor, devenind numarul unu in topul caselor de avocatura de business

Autor: Cristi Moga 15.03.2009

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a devenit noul lider al pietei avocatilor de business in functie de veniturile incasate efectiv, cu un volum de 18,5 milioane de euro in 2008, potrivit datelor financiare obtinute de ZF de la cele mai mari firme de pe piata.

Tuca Zbarcea a devansat firma Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), cel mai mare jucator in ultimii ani, care a raportat venituri incasate de 14,8 milioane de euro in 2008, in timp ce Musat & Asociatii nu a facut publica pana la inchiderea editiei declaratia anuala de venit depusa la administratia financiara. Potrivit informatiilor furnizate de firma insa, nivelul incasarilor a fost sub cel raportat de Tuca Zbarcea.
Musat a anuntat facturarea unor onorarii de 18,5 milioane de euro, cu TVA inclus, potrivit reprezentantilor firmei, indicator care este, de regula, cu circa 20% mai mare decat valoarea veniturilor incasate efectiv. Profitul Tuca Zbarcea & Asociatii s-a ridicat la 11,6 milioane de euro, in timp ce Musat a anuntat un castig de 10 milioane de euro. In Romania, principalii parteneri ai celor mai mari case de avocatura, al caror nume se regaseste in denumirea firmelor, castiga peste un million de euro pe an.
In 2007 topul primelor firme de avocatura a fost dominat de NNDKP (12,6 mil. euro), Musat & Asociatii (11,6 mil. euro) si Tuca Zbarcea & Asociatii (11,3 mil. euro), locul patru fiind ocupat de Stoica & Asociatii, cu venituri de 6,9 mil. euro, potrivit datelor ZF. Piata locala a avocaturii de business este extrem de competitiva, fiind evaluata la circa 250 de milioane de euro. Pentru mai bine de un deceniu cei mai cunoscuti avocati de business au fost Ion Nestor si Gheorghe Musat, care s-au duelat continuu la varf pana in 2002, cand au inceput plecarile si alte firme au inceput sa scoata capul, cum a fost cazul Bostina & Asociatii.
Musat a suferit doua valuri importante de plecari, din care au fost formate firmele Popovici Nitu & Asociatii si Tuca Zbarcea & Asociatii, in timp ce Nestor a fost afectat mai tarziu, in 2008, prin plecarea a trei dintre cei mai importanti parteneri ai firmei, care au format casa de avocatura Peli Filip.
In piata avocaturii au intrat in ultimii ani numeroase firme straine (White & Case, Allen & Overy, DLA Piper, Garrigues), in timp ce Linklaters, numarul doi mondial si singura firma straina care reusise la un moment dat sa intre intre primii trei jucatori de pe piata, a inchis anul trecut biroul din Bucuresti, lasand practic piata in mainile jucatorilor locali.