Vosganian: Romania are nevoie de 19-21 mld. euro

Ziarul Financiar 15.03.2009
Romania are nevoie de imprumutul de la FMI si Comisia Europeana pentru finantarea deficitului public, suma ce ar trebui obtinuta de la organismele internationale fiind de 19-21 miliarde de euro, a declarat senatorul PNL de Iasi Varujan Vosganian.
"Daca ma intrebati despre necesitatea imprumutului, raspunsul este da, este necesar, pentru ca avem nevoie de finantarea deficitului public. Imprumutul total ar trebui sa fie de 11 miliarde de euro plus inca 8-10 miliarde de euro ca sa avem protectie totala. Banii oricum nu vin odata, ci in transe. Trebuie sa aducem investitii straine in Romania si este posibil ca lipsa unui acord cu FMI sa creeze neliniste printre investitori. In orice caz, cei de la FMI vor trebui sa aiba o garantie ca deficitul public va fi tinut sub control", a declarat Vosganian, citat de Mediafax. Senatorul PNL a explicat ca unul dintre riscurile Romaniei in anul 2009 este legat de capacitatea de finantare a deficitului bugetar, precum si capacitatea de finantare a contului curent.
Vosganian a spus ca datoria externa a Romaniei a ajuns la 50 miliarde de euro, datoria publica reprezentand 8 miliarde de euro. "Din cele 42 miliarde de euro ramase, daca excludem datoria publica, 24 miliarde de euro sunt scadente pe termen scurt, din care 11 miliarde de euro apartin sistemului bancar, iar 13 miliarde de euro companiilor private", a spus senatorul PNL.