Romanii care invata in strainatate se intorc in tara pe salarii de doua ori mai mici decat cele de afara

Autor: Adelina Mihai 16.03.2009

Aproximativ 70% din cei 8.000 de tineri care au vizitat targul de universitati Romanian International Univeristy Fair (RIUF) la sfarsitul saptamanii trecute vor sa isi continue in strainatate studiile universitare, dar se gandesc sa se intoarca in tara dupa terminarea acestora.

“Majoritatea vizitatorilor de anul acesta se gandesc sa revina in tara dupa finalizarea studiilor, insa nu pentru a obtine un salariu mai mare, ci pentru a dobandi o pozitie sociala mai buna”, sustine Razvan Chiaburu, business development manager in cadrul Grupului Educativa, organizator al evenimentului.

Un absolvent al unei facultati din Danemarca castiga in Romania un salariu de peste 1.000 de euro pe luna, daca lucreaza intr-o companie multinationala. “Diploma de absolvire a unei universitati straine nu garanteaza un salariu mai mare in Romania, pentru ca locurile de munca sunt platite la nivelul pietei”, precizeaza Silvia Oprea, reprezentant pe plan local al scolii de afaceri Aarhus, care ofera burse de studiu in Danemarca.

Diferentele salariale sunt in continuare foarte mari in defavoarea Romaniei. Astfel, un absolvent de studii economice in Franta, care lucreaza intr-o banca si nu are experienta are un venit lunar de circa 2.300 de euro, pe cand salariul unui absolvent de finante in Romania va fi in cel mai bun caz de 1.000 de euro pe luna, potrivit sefului biroului de relatii internationale in cadrul ASE Bucuresti, Raluca Sandu.

Daca studiaza la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine din cadrul Universitatii Politehnica, absolventii fara experienta pot castiga pana la 2.000 de lei (500 de euro) pe pozitii de entry-level, pentru un program full-time.

“Daca are o diploma de licenta in cadrul unei universitati americane, un programator poate obtine un venit lunar de 1.200 de dolari in SUA”, sustine Adina {uteu, reprezentantul Universitatii Politehnica in cadrul targului.