ArcelorMittal Galati da afara 1.800 de oameni dupa un profit record de 200 mil. dolari

Autor: Adrian Ionut Cojocar 16.03.2009
  • Pretul otelului a scazut de trei ori
  • Combinatul si-ar putea reduce productia anul acesta la jumatate.


ArcelorMittal Galati, cel mai mare exportator al Romaniei, a realizat anul trecut un profit net de peste 200 mil. dolari (502 mil. lei), nivel record pentru ultimii patru ani de zile, dar combinatul si-ar putea reduce productia anul acesta de doua pana la de trei ori din cauza crizei. Proprietarul combinatului de la Galati este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, miliardarul Lakshmi Mittal.

In 2007, producatorul de otel a inregistrat o cifra de afaceri de 2,86 mld. dolari (6,95 mld. lei).
Conditiile proaste de piata au impins conducerea indiana a combinatului sa realizeze una dintre cele mai mari restructurari din istoria Romaniei, la finalul careia circa 1.800 din cei 2.100 inscrisi voluntar pe lista de disponibilizari ar putea parasi compania.
Anul 2008 a fost unul cu doua fete pentru siderurgie, in primele noua luni producatorii de otel beneficiind de o cerere mare si preturi record la otel si profiluri din otel, pentru ca in urmatoarele luni piata sa inregistreze o cadere drastica, ce a afectat serios activitatea combinatelor romanesti, inclusiv cea a ArcelorMittal Galati.
Pe Bursa de Marfuri din Londra, pretul otelului s-a stabilizat in ultimele luni la un nivel de circa 300 de dolari/tona, de trei ori mai scazut decat cel inregistrat la jumatatea anului trecut, cand o tona de otel se vindea cu peste 900 de dolari.
Nu numai preturile s-au redus semnificativ, ci si cererea de otel, pe fondul vanzarilor slabe de automobile si locuinte, principalele sectoare carora combinatul i se adreseaza, evolutie care s-a manifestat atat la nivel international, cat si intern.
"Va pot spune ca ArcelorMittal Galati a realizat anul trecut un profit consistent, de peste 200 de milioane de dolari. Primele noua luni din 2008 au fost exceptionale atat din punctul de vedere al cererii, cat si al preturilor ridicate, dupa care a urmat caderea, care insa nu a afectat prea mult situatia de ansamblu. Situatia mai grava este anul acesta", a declarat Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei, specializat in siderurgie. Castigul din 2008 al combinatului detinut de cel mai mare grup siderurgic din lume, ArcelorMittal, a fost cu circa 50% mai ridicat decat cel realizat cu un an in urma, care s-a cifrat la 133,6 mil. $ (324,7 mil. lei).
Cu toate acestea, Petru Ianc mai spune ca patronatul ArcelorMittal Galati previzioneaza pentru acest an o productie de circa 2,5-3 mil. tone, in scadere aproape la jumatate fata de media din ultimii trei ani, care a fost de circa 4,5 mil. tone.
Conducerea ArcelorMittal Galati nu a putut fi contactata ieri pentru a comenta informatiile.
Datele furnizate de conducerea producatorului de otel catre sindicalisti sunt si mai pesimiste si indica o scadere de trei ori a productiei in acest an, pana la 1,5 mil. tone.
Conform liderului principalului sindicat al salariatilor companiei, FSS Metarom, productia ArcelorMittal Galati a scazut in prima parte a acestui an cu circa 60% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pentru primul trimestru din 2009 fiind estimat un nivel al productiei de circa 350.000 de tone.
Reducerea productiei a determinat conducerea celui mai mare combinat din tara sa recurga la un program de disponibilizari la cerere, cu pretul oferirii unor bonusuri ridicate, care a fost luat cu asalt de salariatii intreprinderii.
"De la inceputul anului si pana in prezent s-au inschis pe listele de disponibilizari circa 2.100 de salariati ai ArcelorMittal Galati din care 1.100 au si parasit compania. Pana la finalul procesului, care se va incheia in doua saptamani, din cei 1.000 de inscrisi pe lista este prognozat ca vor mai fi aprobate cererile de disponibilizare voluntara a circa 700 de angajati", spune Adrian Adascalitei, presedintele Federatiei Sindicale a Siderurgistilor din cadrul ArcelorMittal Galati.In actualele conditii, numarul de salariati ai combinatului ar urma sa se reduca la 11.300, fata de circa 13.000 la inceputul acestui an.
Reprezentantul ministerului spune ca si tuatia din siderurgie este una grava, pentru ca productia unora dintre combinatele care functioneaza cu foc continuu, cum ar fi Arcelor Mittal Galati, ar necesita costuri uriase de repornire daca s-ar inchide pe fondul scaderii comenzilor, care la nivel international s-au redus cu circa 30%, in conditiile acumularii unor stocuri mari. "Anul acesta vrem sa vedem daca masurile anticriza care se vehiculeaza la nivelul statelor europene vor da rezultate si vor relansa industria auto pe care se bazeaza combinatele romanesti", spune Petru Ianc.