Oamenii de afaceri despre masurile anticriza ale guvernului Boc: "Prea putin si prea tarziu!"

Autor: Izabela Badarau 18.03.2009

Datorii achitate, investitii demarate, imbunatatirea legislatiei, economii de miliarde de euro - asta a sustinut Emil Boc luni seara ca a facut noul Guvern in trei luni de la instalare. Ce se vede concret in randul oamenilor de afaceri?



Reprezentantii mediului privat din Romania spun ca masurile luate pana acum de autoritati nu reprezinta de fapt "nimic concret", in afara de infiintarea fondului de contra-garantare si capitalizarea CEC si Eximbank.

Scutirea de impozit pentru somajul tehnic si neimpozitarea profitului reinvestit sunt doar doua dintre masurile urgente pe care mediul de afaceri le-a solicitat si care "au ramas in aer".
Premierul Emil Boc a insirat luni seara in Parlament o lista de actiuni punctuale pe care Guvernul le-a intreprins pana acum, numai ca multe nu au nicio legatura cu masurile anticriza, menite sa relanseze economia romaneasca.
"Actiunile concrete au fost putine si o buna parte dintre ele nu pot fi numite anticriza. Nu este o masura anticriza sa achiti datoriile restante ale fostului Guvern", spune Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, referindu-se la "masura" de a achita 80% din datoriile restante (lucrari efectuate, facturate si neplatite la 31 decembrie 2008).
"La fel si cu mentinerea cotei de impozitare sau achitarea subventiilor in agricultura - astea nu sunt masuri anticriza", spune Coraci.
Adevaratele masuri anticriza ar fi scutirea de impozit pentru somajul tehnic si neimpozitarea profitului reinvestit. Promisiunea era ca aceasta din urma masura sa fie inclusa in noul Cod fiscal pentru 2010, dar cu aplicabilitate din al doilea trimestru al acestui an. "Nu ne-au chemat inca la nicio sedinta pentru rescrierea Codului fiscal, sigur mai intarzie. Oricum, neimpozitarea impozitului reinvestit trebuie urgentata pentru profitul de pe primul trimestru, sa aplici mai tarziu o astfel de masura, ar fi ca un parastas", spune Coraci.
In ceea ce priveste scutirea de impozit pentru somajul tehnic (maxim trei luni), reprezentantii mediului privat spun ca nu inteleg de ce nu se da o ordonanta de urgenta pe tema asta. Cei din opozitie spun, la randul lor, ca o astfel de scutire ar incuraja companiile sa trimita angajatii in somaj tehnic.
"O alta masura de stimulare a pietei muncii noi nu vedem, iar important pentru o economie este asigurarea locurilor de munca, a veniturilor, ca sa ai contribuabili. Avem de-a face cu bune intentii declarate si neonorate, ba chiar fiscalitatea pe forta de munca a crescut, a mai venit si Ministerul Sanatatii cu mariri de impozite, sa vedem poate vine si Mediul sa ceara ceva. Iar oamenii de afaceri vor raspunde fara sa iasa in strada ca bugetarii. O sa isi inchida afacerile, o sa dea oamenii in somaj, vor raspunde pe tacute", spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Un proiect important fost reabilitatea termica a blocurilor. "Am adoptat deja ordonanta de urgenta cu privire la reabilitatea termica a blocurilor de locuit, program unde au fost alocati 360 mil. lei pentru 50.000 de apartamente", a spus Emil Boc.
 
Masuri si politici anticriza
 
Ce mai urmeaza
Sursa: Guvernul