Camerele de hotel din Capitala, mai ieftine cu 7%

Autor: Mirabela Tiron 18.03.2009

Gradul de ocupare al hotelurilor din Bucuresti a scazut cu aproape 38% in ianurie fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la circa 34%, potrivit unui studiu realizat de STR Global, companie care face rapoarte anuale pentru piata hoteliera in cele mai mari orase europene. Studiul a analizat 13 hoteluri din Bucuresti, clasate de la trei stele in sus.

Bernadette Koltai, manager de vanzari in cadrul STR Global, a precizat ca in prima luna a acestui an pe hotelurile analizate din Capitala s-a inregistrat o scadere a pretului mediu pe camera cu aproape 7% fata de aceeasi perioada in 2008.
"Pretul mediu pe camera la inceputul lui 2009 a fost de 391 de lei fata de 420 de lei in aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Koltai in cadrul Hotel Investments Forum, organizat de compania Evensys.
Sorin Ionescu, managing partner in cadrul companiei de consultanta Five Star Hospitality, apreciaza ca scaderea tarifelor si a gradului de ocupare poate fi pusa si pe seama cresterii capacitatii de cazare.
"Gradul de ocupare in cadrul hotelurilor si preturile pe camera au fost la inceputul anului intr-o scadere semnificativa, dar acest lucru se poate explica si prin marirea ofertei locurilor de cazare din Capitala. In 2008 au intrat pe piata cu 3.500 mai multe camere pe toate hotelurile, ajungandu-se astfel la 10.929 de locuri de cazare in 158 de hoteluri", a spus Ionescu. El a adaugat ca in acest an este posibil ca pretul activelor hoteliere sa scada cu 20%-30% si a mentionat insa ca 2009 este un an bun pentru brandurile noi care si-au anuntat intentia de a intra pe piata, acestea beneficiind de preturi foarte bune la terenuri.
In ceea ce priveste evolutia industriei hoteliere in acest an, reprezentantul Five Star Hospitality prevede o crestere de cel mult 3% dupa ce in 2008 saltul a fost de 12%.
Kurt Stohmayer, managerul general al JW Marriott Grand Hotel din Bucuresti, a spus ca inca nu a scazut preturile la camera, dar, in functie de conditiile din piata, s-ar putea sa asistam la o reducere a preturilor de 10% si inclusiv a gradului de ocupare.
"Scaderea tarifelor la camerele de hotel va aduce un grad de ocupare mai mare insa nu va spori veniturile pe camera in conditiile actuale de piata. Solutia este sa incercam sa mentinem preturile la acelasi nivel", a apreciat Ali Yilmaz Yildirimlar, directorul general al hotelului Radisson SAS.
De cealalta parte, Michele Meoni, COO al Continental Hotels, spune ca "trebuie sa ne adaptam la conditiile din piata si sa luam in calcul o scadere a preturilor daca si hotelieri din tari precum Ungaria, Polonia si Cehia au aplicat aceasta politica".
Potrivit unor declaratii anterioare ale lui Friedrich Niemman, directorul general al Athenee Palace Hilton, tariful pe camera s-a redus cu pana la 25% anul acesta.
Participantii la Hotel Investments Forum au apreciat ca o masura pentru contracararea efectelor crizei la nivelul hotelurilor din Bucuresti ar putea fi atragerea de turisti pe partea de "leisure" (vacante), dat fiind faptul ca la momentul actual Capitala reprezinta doar o destinatie de business.
 
Hilton Sibiu, aproape de deschidere
Fostul hotel Palace Resort & Spa din Sibiu, controlat de omul de afaceri Nicolae Minea, ar putea fi inaugurat in urmatoarele doua-trei saptamani, dupa cum apreciaza Friedrich Niemann, managerul hotelului Hilton Bucuresti. Reprezentantii hotelului din Sibiu nu au precizat data exacta a inaugurarii, dar au mentionat ca asteapta o echipa din partea brandului Hilton pentru evaluare. Spre deosebire de hotelul Hilton de cinci stele din Bucuresti, care opereaza sub contract de management, hotelul din Sibiu va opera sub franciza, ceea ce ii da posibilitatea proprietarului sa-si aleaga echipa de management. Astfel, cel mai probabil este ca hotelul din Sibiu nu va face schimbari la nivel de management, la conducerea operatiunilor urmand sa ramana Nicolae Aron. Omul de afaceri sibian Nicolae Minea a investit circa 25 de milioane de euro pentru a intra sub brandul Hilton.