Agricultorii pierd sansa de a atrage banii Uniunii Europene

Autor: Cristina Stoian 18.03.2009

Agricultorii care vor sa acceseze bani de la Uniunea Europeana vor avea anul acesta la dispozitie doar doua sesiuni pentru depunerea proiectelor, in conditiile in care in 2008 in urma a sase sesiuni nu s-au epuizat nici 5% din cele 1,4 mld. euro puse la dispozitie de UE.



Ministerul Agriculturii a elaborat calendarul de implementare a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru 2009, considerand suficiente doua sesiuni pentru depunderea proiectelor realizate de agricultori pentru cele mai importante trei masuri- modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si dezvoltarea satelor.
"Alocarea bugetara propusa pentru angajare in 2009 este similara cu cea aferenta anului precedent (1,4 mld. euro). Astfel, vom organiza cate doua sesiuni de depunere a proiectelor pentru fiecare masura in parte, tinand cont de numarul mare de cereri depuse pentru accesarea fondurilor comunitare destinate investitiilor propuse ", a declarat Cornelia Mihai, director deneral al Directiei de dezvoltare rurala din cadrul ministerului.
Multe proiecte, care se vor depune in cele doua sesiuni, care vor avea loc in perioadele aprilie-mai si septembrie-octombrie, vor fi refuzate sau amanate, ceea ce inseamna ca din nou banii de la Uniunea Europeana vor ramane pe hartie.
Ministrul agriculturii este constient ca procesul de accesare a fondurilor nu va fi accelerat in astfel de conditii, dar nici nu are deocamdata masuri concrete pentru o mai buna functionare a programului. "Si mie mi se pare ca sunt putine sesiunile de depunere si mi se pare ca actele sunt foarte complicate. Se lucreaza insa la simplificare", spune Ilie Sarbu.
Majoritatea proiectelor depuse anul trecut au fost refuzate pe motiv ca nu au intrunit conditiile de eligibilitate sau au fost reportate pentru alte sesiuni pentru ca nu atingeau punctajul minimal. In realitate, multe proiecte s-au lovit de ambiguitati si detalii greu de rezolvat de catre personalul, mai ales din provincie, angajat la Oficiile Judetene de Plati.
"Aici avem de lucrat. Sunt tot felul de aberatii. Sarcina secretarului de stat este sa simplifice analizarea tuturor caietelor de sarcini. Sa vedem doar strictul necesar. Este o aberatie cand omul vine si semneaza cu mana lui o declaratie pe proprie raspundere, mai ales ca pedepsele sunt foarte mari, sa vii sa-l suspectezi la orice virgula, sa ii ceri doua hartii cand omul trebuie sa aduca doar una dintre ele. Unele proiecte sunt refuzate de frica, trebuie sa recunoastem, sa nu cumva sa se ajunga la DNA, unele se fac din prostie, din ignoranta, unele din interes. Si asta trebuie sa dispara", este de parere Sarbu, care crede insa ca oamenii trebuie distribuiti in funtie de performanta, adica in funtie de cate proiecte au aprobat.
Anul trecut, Ciprian Cucoarda, administrator al companiei agricole AgroCuore din judetul Neamt, a depus cinci proiecte pentru achizitia de utilaje agricole in vederea prestarii de servicii in zona rurala, fiecare dintre proiecte valorand 783.000 de lei. Proiectele au picat unul cate unul. "Am depus cereri pe mai multe masuri, m-au tinut pana la sfarsitul sesiunii din septembrie-octombrie si pana la urma mi-a fost declarat neeligibil. La Oficiul de Plati din Piatra-Neamt sunt angajati cu viziuni invechite. Au incurcat produsele cu serviciile si in final proiectul nu a fost acceptat pe motiv ca nu imi incap utilajele pe care urma sa le achizitionez in hala pe care o detin. Au cautat tot felul de chichite, mi-au spus sa sun la Bucuresti sa imi trimita ei un fax prin care sa se demonstreze ca proiectul este bun", povesteste Cucoarda traseul prin care au trecut proiectele sale.
Un singur proiect a fost acceptat, dar si acesta a cazut din cauza punctajului, pentru ca intre timp s-au terminat banii alocati masurii respective. Barajul cu o alta companie care avea un proiect cu valoare mai mica a insemnat neacceptarea proiectului.
"Cunosc oameni care au plecat plangand de acolo, pentru ca Ghidul este interpretabil, angajatilor care trebuie sa verifice proiectele fermierelor le este frica sa semneze chiar daca vad alb pe negru ca ai tot ce trebuie. In Neamt au fost probleme si din cauza unei virgule pe care au uitat sa o puna pe o chitanta. Proiectul a fost trimis la preverificare de trei ori", incheie administratorul AgroCuore, care va prelucra din nou proiectele sale in asteptarea celor doua sesiuni din 2009.