Ecolor a finalizat o investitie de 3 milioane de euro la fabrica de mobila din Jucu

Autor: Laurentiu Cotu 18.03.2009

Compania Ecolor este producator de mobilier exclusiv pentru concernul suedez IKEA. Firma clujeana a încheiat exercitiul financiar 2007-2008 cu vanzari totale de aproximativ 17,2 mil. euro. Pentru 2009, oficialii companiei estimeaza o crestere a vanzarilor de peste 30%, în conditiile în care criza financiara nu se va accentua.



 
Conducerea companiei clujene Ecolor, producator de mobilier exclusiv pentru concernul suedez IKEA, a anuntat finalizarea unei investitii de aproximativ 3 mil. euro în construirea unei noi unitati de productie, precum si pentru dotarea tehnologica a acesteia. Investitia a fost derulata în vederea cresterii capacitatilor de productie ale companiei. Firma clujeana a derulat începand din 2007 diverse investitii pentru extinderea fabricii de la Jucu si pentru achizitia de noi utilaje.
„Am derulat aceste investitii cu scopul de a creste capacitatile de productie ale companiei noastre. Chiar daca în momentul de fata avem comenzi pentru realizarea produselor proprii, acestea nu acopera capacitatile pe care le-am dezvoltat. Am demarat investitiile înainte de criza pentru a putea face fata comenzilor venite din partea companiei IKEA’’, a declarat pentru ZF Transilvania Marcel Puscasu, director general Ecolor.
Conducerea companiei Ecolor estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri de peste 22,3 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 30% fata de anul trecut. Compania clujeana a încheiat exercitiul financiar 2007-2008 cu vanzari totale de aproximativ 17,2 mil. euro, cu toate ca estimarile facute de oficialii Ecolor la începutul anului trecut prevedeau o cifra de afaceri pentru 2008 de 19,5 mil. euro.
„Estimam o crestere a vanzarilor de peste 30% pentru anul 2009, în conditiile în care criza financiara la nivel european nu se va mai accentua. Ne bazam în estimarile facute pe comenzile primite din partea concernului suedez IKEA, care a contractat în totalitate productia de mobilier a companiei noastre pentru acest an. Intentionam, totodata, sa diversificam productia Ecolor prin introducerea unor noi articole în portofoliul nostru de produse, proiect care se va materializa pana la sfarsitul acestui an’’, spune Marcel Puscasu. In plus, potrivit reprezentantilor companiei clujene, numarul de angajati Ecolor a ajuns la 180 de oameni, conducerea firmei anuntand pentru acest an noi angajari.
„Vom face angajari în functie de evolutia cererii pe piata, iar pentru acest an ne-am propus sa marim numarul nostru de salariati cu înca 50 de persoane. Criza financiara globala nu ne-a pus în situatia de a concedia oameni, iar colaborarea cu IKEA ne ajuta sa crestem în continuare activitatea companiei noastre’’, a spus Marcel Puscasu, director general Ecolor.
Potrivit reprezentantilor Ecolor, anul trecut piata autohtona de mobilier a fost în scadere fata de anul precedent, trend ce va fi continuat si în acest an. „Multi dintre producatorii de mobilier care nu au încheiate contracte pe o perioada mai lunga de timp se vad nevoiti, din cauza crizei financiare, sa renunte la angajati sau sa-si închida fabricile. Anul trecut am fabricat pentru IKEA 250.000 de comode, iar pentru acest an avem încheiate contracte cu concernul suedez pentru productia a peste 350.000 de comode’’, spune directorul general al Ecolor.
Compania clujeana produce pentru IKEA trei modele de mobilier, iar investitiile in dezvoltare au generat o crestere a volumului de productie, modelele ramanand neschimbate. Actionarul majoritar al companiei Ecolor este firma Gyllensvaans Mobler din Suedia, producator de mobilier din 1946 si furnizor IKEA din 1952.
Proiectul din Romania a fost demarat in anul 2003, productia de mobilier incepand insa din anul 2005. La sfarsitul anului 2007, compania suedeza detinea in Romania capacitati de productie pe o suprafata de peste 20.000 de metri patrati, dublu fata de 2006. Firma clujeana a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 15,85 mil. euro, valoare aproape dubla fata de anul precedent, cand indicatorii financiari s-au cifrat la nivelul de 8 mil. euro.
Grupul suedez IKEA activeaza de mai multi ani la nivel de reprezentanta si achizitioneaza mobila de peste 200 mil. euro. In Romania, reprezentanta lucreaza cu aproximativ 40 de furnizori si achizitioneaza in principal mobila din lemn masiv.
Printre furnizorii locali de mobila pentru concernul IKEA se numara si producatorul de mobila Sortilemn si producatorul de articole din faianta pentru menaj Cesiro. Peste 70% din totalul productiei Sortilemn din Gherla este contractata de grupul suedez, printre clientii companiei clujene numarandu-se si firmele Stokke din Norvegia, Brio si Elfa din Suedia.
Prezenta grupului IKEA pe piata locala mai presupune o reprezentanta, prin intermediul careia suedezii achizitioneaza mobila de la producatorii locali. Pana la sfarsitul lunii august a anului trecut, IKEA opera si o unitate de productie, Swedwood Romania, dar care a fost închisa în 2008. In conditiile închiderii fabricii din judetul Suceava, IKEA a renuntat si la productia unei game de mobilier din lemn masiv, vandut cu precadere în statele vestice. Pe plan mondial, IKEA activeaza in 34 de tari de pe 4 continente.