2.300 de euro, salariul mediu al absolventilor de MBA

Autor: Alina Pahoncia 18.03.2009

Salariul mediu lunar net al absolventilor de programe de MBA si Executive MBA de pe piata locala a fost anul trecut de 2.650 de euro, potrivit celei de-a doua editii a TOP MBA, editat de ZF, care va aparea pe piata marti, 24 martie.

Aceasta este prima statistica cu privire la nivelul salarial al absolventilor de MBA sau EMBA, bazata pe raspunsurile a peste 200 de absolventi, ceea ce reprezinta aproximativ 65% din numarul total de absolventi de anul trecut, cand 350 de manageri au absolvit programe de master de business pe piata locala.
Salariul mediu al absolventilor de EMBA este de 3.000 de euro, in timp ce absolventii de MBA castiga, in medie, 2.275 de euro net pe luna. Diferenta vine din faptul ca absolventii programelor de tip Executive au o experienta mai extinsa de management si ocupa pozitii cu grad mai ridicat de senioritate. Salariile cresc, in medie, cu 50% dupa absolvirea unui program de MBA sau EMBA. In total, aproximativ 3.000 de manageri au absolvit programe de master de business la nivel local.
Cel mai bine platiti la nivel local sunt studentii programului de EMBA al WU Executive Academy Viena, cu un salariu mediu de aproape 3.500 de euro. Austriecii sunt pe primul loc in ceea ce priveste salariile, desi nu au inca o a doua serie de absolventi, iar raspunsurile centralizate pentru aceasta editie a Top MBA reprezinta punctul de vedere al studentilor care vor absolvi in luna iulie.
Pe locul doi in functie de nivelul salarial se afla absolventii programului de MBA al The Open University of Business School - cu un salariu mediu net de 3.300 de euro, urmati de cei ai EMBA Asebuss, care castiga aproximativ 3.050 de euro net pe luna.
Multi manageri au salarii mult mai mari decat media chiar inainte de inceperea programelor, in special cei care au businessuri proprii. "Da, absolvirea unui MBA, dublata de o pozitie manageriala de top permite obtinerea unui salariu ridicat. Daca luam in considerare ca Alumni Open University Business School ocupa pozitii manageriale de top sau ca isi conduc propriile afaceri, salariul lor mediu net lunar se explica", spune Rodica Radulescu, director Business School, in cadrul Codecs, partenerul in Romania al The Open University Business School.
Oliver Olson, country director al CEU Business School, scoala ai carei absolventi de EMBA castiga 2.900 de euro net pe luna, subliniaza insa ca finalizarea unui program de master de business reprezinta un factor intr-un cumul de factori - ca experienta profesionala, deschiderea spre nou si abilitatea de perfectionare continua, care contribuie la un salariu bun. "Un program de MBA este un instrument care ajuta ca lucrurile sa se intample mai repede. Un MBA nu garanteaza o marire salariala, la fel cum nu garanteaza ca nu vei fi concediat anul acesta. Un MBA nu garanteaza nimic", spune Olson.