Gigantul american AIG vrea sa-si faca uitat trecutul prin divizare si prin schimbarea numelui

Autori: Angela Placinta , Ciprian Botea 19.03.2009
Grupul american AIG a anuntat ca va crea un holding de asigurari generale care se va numi American International Underwriters (AIU), cu o conducere separata de cea a AIG.
Practic, in acest mod asigurarile generale vor fi scoase din AIG si grupate intr-o entitate separata.
AIU era si pana acum divizia de asigurari generale a AIG, dar nu forma o entitate juridica separata. Potrivit unui comunicat al AIG, infiintarea AIU este un prim pas pentru o potentiala vanzare a participatiei minoritare pe care o mai detine AIG in divizia de asigurari generale, actionar majoritar fiind statul in urma nationalizarii.
In functie de conditiile pietei, ar putea fi vorba chiar de o oferta publica de actiuni.
„AIG realizeaza acum unul dintre cele mai extinse programe de restructurare din istorie", a declarat Edward Liddy, presedinte si CEO al grupului.
AIU va avea peste 44.000 de angajati si 40 de milioane de clienti persoane fizice si companii din peste 130 de tari.
Edward Liddy s-a aparat in fata criticilor congresmenilor americani, incercand sa nu ajunga in situatia predecesorilor sai a caror reputatie a fost distrusa de problemele asiguratorului.
In cadrul unei audieri in fata legislatorilor americani, Liddy le-a reamintit acestora ca a preluat conducerea AIG dupa ce compania primise, in septembrie, 85 mld. dolari de la guvern, scrie presa internationala. El si-a dat acordul pentru un salariu de 1 dolar anul acesta si a precizat ca a cerut executivilor care au primit bonusuri in 2008 sa returneze macar o parte din valoarea lor. Angajatii AIG care au primit bonusuri mai mari de 100.000 de dolari (76.500 euro) ar putea fi nevoiti sa returneze jumatate din suma primita.
„In urma cu sase luni, am renuntat la statutul de pensionar pentru a-mi ajuta tara", s-a aparat executivul AIG in fata atacurilor congresmenilor. „In 37 de ani de cariera ca om de afaceri am vazut partea buna a capitalismului. In ultimele luni, analizand modul in care a fost condusa compania in anii anteriori, am vazut si partea negativa a acestuia", a adaugat el. Liddy a reiterat faptul ca asiguratorul isi va diviza operatiunile si nu a exclus nici posibilitatea unei schimbari a denumirii companiei.
„Aceasta companie va deveni mai mica pana la sfarsitul lui 2009, apoi si mai mica pana la finele anului viitor", a declarat seful AIG, precizand ca reducerea operatiunilor companiei va reduce si costurile la care este expusa aceasta.
In ceea ce priveste schimbarea numelui asiguratorului, Liddy a formulat un argument legat de imaginea proasta asociata cu AIG in ultima perioada.
„Numele companiei a cazut intr-o asemenea dizgratie incat vom fi nevoiti, cel mai probabil, sa-l schimbam", a precizat oficialul adaugand ca dupa vanzarea unei bune parti a activelor grupul va inceta sa mai existe sub forma pe care o are de mai mult de noua decenii.
AIG a platit anul trecut bonusuri in valoare totala de 165 mil. dolari (circa 126 mil. euro) atragand asupra sa un val de critici declansat chiar de presedintele Barack Obama, care a caracterizat aceste compensatii drept „nepotrivite".