Dividendele Fondului Proprietatea sunt conditionate de reducerea valorii actiunilor cu 24%, de la un leu la 0,76 lei

Autor: Roxana Pricop 19.03.2009
Fondul Proprietatea (FP) va propune actionarilor in cadrul Adunarii Generale din aprilie reducerea cu 24% a capitalului social prin scaderea valorii nominale a actiunii pana la 0,76 lei, pentru a putea distribui actionarilor dividende din profitul anului trecut.
Scaderea puternica a valorii activelor fondului, ca urmare a deprecierii participatiilor de pe Bursa, face imposibila distribuirea de dividende, in conditiile legii, fara o reducere prealabila a capitalului. Fondul mai are de recuperat si 560 mil. lei de la stat, aceasta fiind valoarea capitalului social subscris si nevarsat de catre Ministerul de Finante.
Conducerea Fondul isi propune sa acorde dividende in valoare de 2 bani (0,02 lei) pe titlu din profitul aferent anului 2008, valoare tripla fata de dividendele platite in urma exercitiului financiar din 2007. Pentru ca distribuirea de dividende sa fie posibila actionarii Fondului (Ministerul Finantelor care detine 68% din actiuni si peste 2.000 de actionari care controleaza restul de capital) va trebui sa aprobe schimbarea politicii contabile prin adoptarea prevederilor stabilite de Ordinul CNVM care permite ca pierderile din scaderea valorii participatiilor din portofoliul sa fie reflectate in capitalurile proprii si nu din profit.
In cazul unui vot pozitiv, Fondul Proprietatea, care a raportat pentru anul trecut pierderi record, de 3,4 mld. lei, ca urmare a reevaluarii participatiilor detinute, isi recalculeaza profitul la valoarea de 476 mil. lei.
"Acordarea de dividende a fost stabilita la pragul de 65% din profitul distribuit in valoare de 444 milioane de lei. Ministerul Finantelor care detine cea mai mare participatie la Fond ar putea primi dividende in valoare de 180 mil. lei", a spus Dana Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea.
Pentru a putea primi dividende, actionarii mai trebuie sa aprobe si reducerea capitalului social al Fondului prin scaderea valorii nominale a actiunii de la 1 leu la 0,76 lei cat este in prezent valoarea contabila a unei actiuni FP. Motivul il reprezinta pierderile provenite din deprecierea participatiilor detinute la Petrom, Transgaz si Transelectrica, care se vor inregistra in capitalurile proprii si vor duce la o diminuare a valorii capitalurilor proprii pana la 11 mld. lei, sub nivelul capitalului social de 14,2 miliarde de lei. Legislatia care reglementeaza societatile comerciale si care se rasfrange si asupra Fondului conditioneaza alocarea de dividende de ajustarea capitalului social.
"Inainte de a supune la votul actionarilor reducerea capitalului social cu 24%, Fondul trebuie sa regleze capitalul social subscris cu cel varsat, prin incasarea de la Ministerul Finantelor (MF) a 560 de mil. lei pe care ministerul nu i-a varsat inca in capitalul subscris. Una dintre modalitatile cele mai rapide de reglare a capitalului subscris si varsat este ca ministerul sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa se anuleze actiunile detinute de stat in contul celor 560 mil. lei", a explicat Dana Lulache, estimand ca ministerul ar putea aproba aceasta ordonanta pana la sfarsitul lunii martie.
Daca tot acest "drum" (aprobarea noii politici contabile, anularea celor 560 mil. actiuni ale MF si reducerea capitalului social) nu va intampina obstacole, Fondul ar putea incepe distribuirea dividendelor din luna august sau septembrie.