Piata neagra de actiuni: Fondul Proprietatea se tranzactioneaza de un an la mica publicitate

Autor: Andrei Chirileasa 19.03.2009

Titlurile Fondului Proprietatea au ajuns sa se tranzactioneze si la 7% din valoarea nominala, evaluand fondul la 265 mil. euro, mai putin decat participatia detinuta la Petrom.
Amanarea listarii la Bursa a Fondului Proprietatea, cea mai mare afacere a urmatorilor ani, a condus la formarea celei mai mari piete negre cu titluri de capital de la "cuponiada" incoace, o piata in care investitorii cu bani pot cumpara niste active valoroase extrem de ieftin, iar cei care ar trebui sa beneficieze de pe urma fondului, respectiv persoanele despagubite pentru imobilele confiscate de regimul comunist, ajung sa-si vanda titlurile primite de la stat pe mai nimic.
Titlurile Fondului Proprietatea se tranzactioneaza de un an prin anunturi la "mica publicitate", fara niciun fel de transparenta privind pretul si fara niciun fel de reguli, ceea ce a condus la situatia ca tranzactiile sa se realizeze la 7-8% din valoarea nominala, potrivit datelor culese de la cei care realizeaza sau intermediaza astfel de tranzactii. "S-au tranzactionat saptamana trecuta cantitati mari la 7,2% din valoarea nominala. Eu am cumparat vineri 30 de milioane de actiuni la 7,2% si 11 milioane de actiuni la 7,5%", spune Stefan Terziu, fost broker, care in prezent se ocupa cu intermedierea de tranzactii cu actiuni Fondul Proprietatea.
Astfel, despagubitii care au primit titluri de la stat la valoarea nominala de 1 leu ajung sa le vanda la preturi de 0,07-0,08 lei. La acest pret, Fondul Proprietatea este evaluat la circa 265 de milioane de euro, mai putin decat participatia de 20% pe care o detine la Petrom, care valoreaza acum pe Bursa 400 mil. euro. Fondul Proprietatea detine pachete semnificative de actiuni la marile companii energetice, cum sunt Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Transelectrica, care sunt in continuare valoroase.
Putini dintre cei care se lasa convinsi sa vanda titlurile la preturi de 7-8% din valoarea nominala stiu insa care este valoarea activelor fondului, mai ales in conditiile in care cumparatorii aduc ca argument caderea puternica a Bursei si mai ales a SIF-urilor din ultimul an.
Autoritatile sunt lipsite de reactie la ceea ce se intampla pe piata neagra a actiunilor Fondului Proprietatea si continua sa amane selectarea unui administrator pentru activele fondului si listarea acestuia la Bursa.
Incertitudinea a fost amplificata si mai mult in ultima perioada de raportarile financiare ale Fondului, care initial a anuntat o pierdere uriasa de 3,42 mld. lei (920 mil. euro) pentru anul trecut, dupa care a revenit si a anuntat ca ar putea inregistra profit si ar putea distribui dividende. Pentru aceasta ar fi insa nevoie ca fondul sa-si diminueze capitalul social si sa-si reduca valoarea nominala de la 1 leu la 0,76 lei, pentru a reflecta deprecierea cu 3,9 mld. lei a unor active, in urma scaderilor de pe Bursa din 2008.