Congres liberal cu miros de fripturi si crenvursti

Autori: Magraon Andreea , Iulian Anghel 20.03.2009

Delegatii PNL nu pareau, in zorii congresului formatiunii, impresionati de discursurile de indemn la schimbare si unitate a "greilor" Mircea Ionescu Quintus sau Radu Campeanu. Majoritatea au preferat sa stea in fata salii Unirea a Palatului Parlamentului (locul de desfasurare al congresului) sa discute si sa fumeze.

In fata salii, intr-un fum pe care il puteai taia cu cutitul si cu un miros greu de mancare de la tavile cu friptura din hol, trona un imens ecran unde erau difuzate discursurile celor din sala.

Daca fiecare dintre cei peste 1.500 de liberali prezenti la congres au mancat macar cate o friptura sau un crenvursti intr-o sedinta care ameninta sa se prelungeasca pana dupa miezul noptii, cei mai castigati au fost bufetarii Parlamentului: s-a mancat cat pentru cinci luni, in picioare, pe scari, la garderoba.

Tot aici, printre fripturi si crenvursti, tinerii liberali faceau poze pe scarile Parlamentului, mandri ca participa la un asemeneea eveniment.

Spre deosebire de atmosfera relaxata din fata salii, inauntru tensiunea se citea pe fata celor doi candidati la presedintia PNL, Crin Antonescu si Calin-Popescu Tariceanu.

Cei doi au reusit sa isi pastreze insa atitutdinea serioasa in ciuda discursurilor diferitilor lideri liberali pentru sustinerea unuia sau altuia dintre ei.

Senatorul Puiu Hasotti a fost cel mai transant dintre sustinatorii lui Tariceanu, el spunandu-le delegatilor ca acesta trebuie votat "pentru a-i face in ciuda lui Basescu".

Proasta organizare a evenimentului si-a spus cuvantul, dovada fiind lipsa scaunelor, jurnalistii si ceilalti participanti care nu au gasit un loc in sala stand pe scari sau pe unde mai apucau pe holurile Parlamentului.

In ciuda dezinteresului de care au dat dovada delegatii PNL, discursurile celor doi candidati la sefia partidului au reusit sa ii cheme din nou in sala.

Din punct de vedere al sustinerii candidatilor, se poate spune ca partea din spate a salii l-a sustinut pe Antonescu, iar cea din fata, pe Tariceanu.

Sustinatorii lui Crin Antonescu s-au ridicat in picioare si au inceput sa il aplaude pe acesta cand se apropia de prezidiu pentru a-si sustine discursul.

Mesajul de schimbare "a la Obama" si de a nu avea un presedinte lider, ci unul simbol nu i-a impresionat pe sustinatorii lui Tariceanu, care au comentat pe tot parcursul discursului. "Nu suntem partidul celor bogati si nici al celor saraci, suntem partidul tuturor romanilor", a spus Antonescu. "Ai auzit, ma? Ia aminte de aici!", comenta un grup de tineri din fata chicotind.

Discursul lui Antonescu s-a vrut a fi unul care sa aduca o alternativa la modelul de lider liberal. De aceea, in incercarea de a arata ca el poate aduce aceasta schimbare, Antonescu le-a multumit lui Dinu Patriciu si lui Viorel Catarama ("Zi ma ceva si de SAFI!", comenta pe hol un sustinator al lui Tariceanu) "pentru ca au fost vocea liberala in anii '90".

La finalul discursului, sustinatorii infocati ai lui Antonescu au inceput sa ii strige numele, dand nastere unei atmosfere de concert in care fanii cer un bis idolului lor. "Crin! Crin! Crin!", strigau liberalii tinand pancartele sus cu numele lui Antonescu. Entuziasmul acestora a fost insa curmat de venirea lui Tariceanu la prezidiu.

Mesajul sau a fost primit de aplauzele a trei sferturi din sala care au tinut alte pancarte cu "Tariceanu presedinte!", ridicate pe parcursul intregului discurs.

Astfel, se putea vorbi la inceputul discursului de un 1-0 pentru Tariceanu din punctul de vedere al aplauzelor. In acesti termeni sportivi se poate spune ca fostul premier a mai primit un punct dupa ce intreaga sala l-a aplaudat puternic dupa discurs, dar meciul era doar la jumatate.

Aceeasi organizare proasta si-a spus cuvantul in momentul in care delegatii au trebuit sa voteze. Desi in programul congresului, la ora 16:30 trebuia sa inceapa numararea voturilor, liberalii de-abia atunci au inceput sa voteze, fiind pana in acel moment prea ocupati sa ia masa de pranz, de aceasta data gratis, data de partid. Cine nu a mai apucat sarmalele si salatele a trebuit sa se intoarca la friptura si crenvurstii bufetului Parlamentului.

Pentru ca lumea prezenta la congres sa nu se plictiseasca cumva, organizatorii au amplasat prin sala diferite instrumente "de relaxare", precum reviste de benzi desenate "tematice", cum ar fi aventura unei brave membre liberale a Parlamentului European care, dupa multe peripetii reuseste sa puna cu botul pe labe pe capii unei retele monstruoase dintr-o tara asiatica care dorea sa puna mana pe puterea din intreaga lume ("Operatiunea Dragonul Rosu").

La ora 19:00, sedinta liberalilor, care a inceput la 11:00 nu era nici la jumatate, doar mai putin de 10 judete votand pentru alegerea presedintelui partidului. Abia dupa acest proces urma un alt vot la fel de lung si de obositor pentru alegerea primvicepresedintelui si a vicepresedintilor partidului.