Vicepresedintele Alro a ajuns sef peste finantele unui magnat rus

Autor: Andrei Chirileasa 22.03.2009

 

Marian Nastase, 37 de ani, vicepresedintele Alro Slatina (ALR), a fost numit director financiar (CFO) al grupului olandez Vimetco, actionarul majoritar al Alro, detinut de magnatul rus Vitali Machitski, dupa demisia din functie a lui Rolf Steinemann.
Nastase este seful tuturor operatiunilor Vimetco in Romania, de la industria de aluminiu pana la comertul cu gaze naturale si energie electrica. Vimetco detine singurul producator de aluminiu din tara si controleaza circa 8% din importurile de gaze naturale ale Romaniei. Pe langa afacerile din Romania, grupul Vimetco, listat la Londra, mai are operatiuni in China si Sierra Leone.
Ca director financiar al Vimetco, Marian Nastase va coordona operatiunile financiare ale unui grup cu afaceri de 1,56 mld. dolari (peste 1 mld. euro) in 2007 si cu un profit net de 230 mil. dolari. Vimetco are circa 11.000 de angajati in Romania si China.
Vimetco se confrunta cu probleme din cauza crizei financiare si a scaderii puternice a pretului aluminiului. Compania a anuntat vineri si demisia lui Pierre Baillot, cel care preluase functia de presedinte si CEO interimar in urma cu doar trei luni, dupa demisia lui Cristian Wuest, in decembrie 2008. Omul de afaceri rus Vitali Machitski va prelua functia de presedinte al grupului, iar in functia de CEO a fost numit Frank Muller.
Grupul a anuntat la sfarsitul anului trecut ca va reduce productia atat in Romania, cat si in China si ca va disponibiliza o parte din angajati.