22.000 de euro, salariul lunar al unui absolvent de Executive MBA

Autor: Adelina Mihai 23.03.2009

Cele mai renumite programe de Executive Master in Business Administraton (EMBA) oferite pana acum de scolile de afaceri americane isi pierd din prestigiu in favoarea programelor oferite de scolile de business europene sau asiatice.



Si nu numai din prestigiu. Tot mai multi din cei care se inscriu anual la programele de EMBA aleg scolile europene sau asiatice pentru ca vor avea salarii mai mari dupa absolvire. De exemplu, un absolvent al scolii de business Kellog din China va primi un salariu lunar de 28.750 dolari (22.300 de euro), mai mare cu peste 4.000 de dolari pe luna fata de absolventul celui mai bun program de EMBA din lume, oferit - conform topului realizat de cotidianul britanic Financial Times - de scoala americana Columbia Business School. Mai mult, studentul care a urmat EMBA-ul scolii chineze va castiga dublu fata de absolventul celui mai bun program MBA din lume, oferit de scoala de business Wharton din cadrul University of Pennsylvania, care castiga 14.100 de dolari pe luna. Cea mai mare crestere a salariilor dupa finalizarea programului de EMBA o au tot absolventii scolii europene IE Business School din Spania, intrucat cercetarea realizata de Financial Times arata ca salariile lor au crescut in medie cu 157% fata de venitul obtinut inainte de absolvire.
Americanii stau mai bine la capitolul experienta in pozitii de senior a celor care urmeaza cursurile programului de EMBA, intrucat 75% din absolventii scolii de afaceri Wharton au lucrat pe pozitii de top management inainte sa inceapa programul. La polul opus se afla europenii, deoarece numai 23% din absolventii London Business School, cel mai bun program de EMBA din Europa, au avut experienta in pozitii senior iniante sa se inscrie la program.
Pe de alta parte, numai absolventii scolii IE Business School din Spania din primele zece scoli care ofera cele mai bune programe de EMBA din lume trebuie sa cunoasca doua limbi straine la finalizarea programului, restul solicitand ca absolventii sa cunoasca doar o singura limba straina. Totodata, peste 80% din absolventii programelor de EMBA din cadrul IE Business School au absolvit si studiile doctorale in cadrul aceleiasi facultati, pe cand numai 5% din absolventii celui mai bun program de EMBA din Europa, oferit de London Business School, aleg aceeasi scoala pentru a-si continua studiile de doctorat.
 
Columbia Business School - cel mai bun program de EMBA din lume
Programul Executive MBA din cadrul Columbia Business School are o durata de 20 de luni si se adreseaza oamenilor de afaceri care vor sa-si imbunatateasca studiile fara sa-si intrerupa carierele, oferind alternativa cursurilor desfasurate in weekend.
La sesiunea inceputa in luna ianuarie a acestui an s-au inscris 122 de studenti cu varsta medie de 32 de ani. De regula, cei care vor sa urmeze acest program au o experienta de lucru de 10 ani si peste un sfert din candidati au experienta in domeniile contabilitate si finante.
Peste 40% din studentii care s-au inscris la inceputul acestui an isi platesc singuri taxa de scolarizare, iar un procent similar din cei care vor urma cursurile EMBA in 2009 in cadrul scolii Columbia Business School au beneficiat de o acoperire totala a costurilor din partea companiei pentru care lucreaza.
Pretul pentru un EMBA la aceasta scoala este de aproximativ 140.000 de dolari, taxa ce include costurile pentru scolarizare, carti si cosul zilnic pentru toate zilele in care au loc cursuri, precum si cazarea in perioada de dinaintea inceperii semestrelor. Pentru a participa la cursuri, studentii trebuie sa detina un laptop personal si sa-si achite singuri cheltuielile de deplasare, arata datele de pe site-ul institutiei.
 
London Business School - cel mai bun program de EMBA din Europa
Programul EMBA oferit de London Business School are o durata de 20 de luni, oferind posibilitatea desfasurarii cursurilor in zilele de vineri si sambata doar in primul an de studiu. Din cel de-al doilea an, studentii pot opta intre sase si opt cursuri obligatorii de specializare din portofoliul scolii de afaceri, care cuprinde 70 de cursuri in total.
Candidatii se pot inscrie la acest program in lunile ianuarie si septembrie, cand incepe o sesiune noua a programului. Pentru a-si completa studiile, cu exceptia cursurilor obligatorii, studentii trebuie sa frecventeze London Business School timp de aproximativ 32 de zile lucratoare. Mai mult, pentru a putea promova, studentii trebuie sa aloce, in medie, 15-20 de ore pe saptamana de studiu in afara cursurilor. In sesiunea din luna septembrie a anului trecut, la acest program s-au inscris 76 de studenti, cu varste cuprinse intre 26 si 41 de ani, care provin din peste 30 de tari.
Incepand cu luna ianuarie a acestui an, taxa pentru programul EMBA din cadrul scolii London Business School este de 47. 700 de lire sterline (aproximativ 66.000 de dolari), potrivit informatiilor publicate pe site-ul scolii.