30 de ani, varsta medie la MBA. 33 de ani, la EMBA

Autor: Alina Pahoncia 23.03.2009

Varsta studentilor inscrisi in programe de MBA este relevanta in contextul discutiei in care calitatea unui program este data de calitatea studentilor care il urmeaza, la fel ca in cazul numarului de ani de experienta in management.

Cu toate acestea, varsta studentilor ofera doar un reper cu privire la programele de pe piata locala, intrucat varsta nu este neaparat direct proportionala cu abilitatile in management.
Varsta medie a cursantilor unui program de MBA este de 30 de ani, in timp ce in cazul unui EMBA media de varsta este de 33 de ani. Un alt aspect care trebuie luat in considerare este faptul ca managementul romanesc este relativ tanar, ceea ce face ca absolventii de EMBA din Romania sa fie cu cativa ani mai tineri decat cei din afara.
Majoritatea studentilor si a absolventilor de programe de MBA/EMBA de pe piata locala au peste 30 de ani, insa in modelul american cursantii de la MBA au 25-27 de ani, in timp ce in cazul programelor de Executive MBA vorbim de varste de 35-40 de ani.
Managementul romanesc este relativ tanar comparativ cu alte piete din Europa Occidentala sau SUA, consecinta a dezvoltarii rapide a businessurilor si a nevoii de oameni pentru pozitii de conducere intr-o piata care nu a reusit sa formeze abilitati manageriale in acelasi ritm in care a crescut economia. Acesta este, de altfel, un al doilea repros adus managerilor romani: lipsa de experienta relevanta.
Multi dintre ei realizeaza acest lucru si incearca sa elimine acest neajuns participand la programe de MBA sau Executive MBA care ofera intr-un an sau doi de studiu o forma de studiu intensiv, precum si o interactiune cu oameni care detin deja pozitii mai complexe in alte companii.
Una dintre principalele conditii pentru inscrierea intr-un program de instruire manageriala este ca respectivul student sa aiba experienta profesionala relevanta.
Studentii programelor de tip Executive sunt mai experimentati si detin deja pozitii de conducere in companii, avand o experienta de 6-9 ani in pozitii de management.
Cei mai multi dintre managerii romani care urmeaza programe de EMBA sau MBA pe piata locala au in jur de 8 ani de experienta in munca.
 
ASEBUSS
 
 

Intre patru si noua ani de experienta pe o pozitie de management

 
Scolile de business din strainatate impun ca o conditie la inscriere o experienta in management de cativa ani, pentru a se asigura ca vor atrage studenti cu un grad ridicat de senioritate in business.
Experienta in management a absolventilor de MBA sau Executive MBA de pe piata locala este de aproximativ 6 ani, nivel destul de ridicat daca luam in considerare istoria relativ recenta a pietei de instruire manageriala.
Primele patru programe din clasament sunt de tip Executive, cu un numar de ani de experienta in management de 7 - 9 ani. In cazul programelor de MBA, experienta in management a studentilor coboara pana la 4 ani.
Unul dintre cele mai mari castiguri ale unui program de MBA sau EMBA este interactiunea cu colegii, fie ca aceasta presupune colaborarea directa pe proiecte, fie schimbul de idei de business. Numarul de ani de experienta in management a celor inscrisi intr-un program de instruire manageriala ofera o perspectiva asupra mediului in care se vor desfasura cei doi, trei, patru ani de studiu, backgroundul managerial solid al studentilor crescand cota unui program. Cu cat sunt implicati in program studenti cu pozitii mai ridicate pe scara ierarhica, creste posibilitatile de networking si invatare.
 
Vienna University of Economics and Business
 
 
Nu se pot inscrie daca nu au lucrat cel putin doi ani
 
Una dintre principalele conditii pentru inscrierea intr-un program de instruire manageriala este ca respectivul student sa aiba experienta profesionala relevanta.
Studentii programelor de tip Executive sunt mai experimentati si detin deja pozitii de conducere in companii. De altfel, daca argumentul nescris al inscrierii intr-un program de MBA este schimbarea ulterioara a jobului, urmarea unui Executive MBA se face in cazul managerilor care au atins deja un anumit nivel profesional si au nevoie de un "unpdate" al cunostintelor de business, fara ca finalitatea sa fie neaparat accederea la o functie superioara ierarhic.
In consecinta, primele trei pozitii in functie de numarul de ani de experienta in munca sunt ocupate de programe de EMBA - Asebuss, Tiffin University si CEU Business School -, in cazul carora studentii au, in medie, 11 ani de experienta.
In ceea ce priveste MBA-urile, absolventii programului The Open University Business School au cei mai multi ani de experienta de munca, respectiv 10.
Cei mai multi dintre managerii romani care urmeaza programe de EMBA sau MBA pe piata locala au peste 8 ani de experienta in munca. In conditiile in care majoritatea programelor dureaza in medie doi ani, managerii romani decid sa urmeze un program de instruire manageriala in al saselea an de munca.
 
DeSales University Pensylvania