Vivartia si Elgeka, asociere la varf

Autor: Roxana Pricop 24.03.2009

Active pe sectoare de activitate complementare - productie alimentara si distributie - cele doua grupuri grecesti Vivartia si Elgeka au format un parteneriat puternic pe piata romaneasca inca din anul 2002.



Vivartia, cel mai mare grup alimentar din Grecia, este prezent pe piata romaneasca prin intermediul producatorului de ciocolata si produse zaharoase Cream Line Romania si al companiei Chipita, care activeaza pe piata croissantelor ambalate, cu produse fabricate local sub brandul "7 Days".
Cream Line este prezenta pe piata romaneasca din 1996 si detine o unitate de productie la Clinceni, judetul Ilfov, in apropiere de Bucuresti, unde produce crema de ciocolata si alte produse similare. Chipita activeaza din anul 1999 pe piata romaneasca a croissantelor ambalate si detine o cota de peste 50-60% pe segmentul de profil, cu brandul "7 Days".
In 2007, Chipita Romania a inregistrat afaceri de circa 50 mil. euro si a incheiat anul cu un profit net in valoare de aproape 4,7 mil. euro. In fabrica Chipita lucrau anul trecut aproape 500 de angajati, potrivit Ministerului Finantelor. La randul sau, Cream Line Romania a raportat in 2007 o cifra de afaceri de aproape 10 milioane de euro si o pierdere de 4,3 mil. euro, cu 300 de angajati.
In anul 2007, producatorul Cream Line, care are in portofoliul ciocolata crema Finetti, cu o cota de piata foarte buna pe segmentul sau, a finalizat o investitie de aproximativ 10 mil. euro in constructia unei fabrici noi in apropierea Bucurestiului, dupa ce in anul anterior contractase credite de 5 mil. euro de la Alpha Bank. De altfel, Cream Line a mers in special in parteneriate cu companii din tara sa de origine, produsele sale fiind distribuite in Romania de catre subsidiara locala a grupului elen Elgeka.
Elgeka-Ferfelis, companie cu afaceri de 70 mil. euro la nivelul anului 2008, se numara printre cele mai mari firme cu actionariat majoritar grecesc active in Romania.
Distribuitorul a intrat pe piata in anul 2002, iar Cream Line s-a numarat printre principalii sai furnizori inca de la inceput. In prezent, Elgeka-Ferfelis Romania opereaza 12 filiale la nivel local, avand in total circa 500 de angajati. Elgeka s-a extins prin intermediul subsidiarei din Romania si pe pietele din Bulgaria si Republica Moldova, intre 2006 si 2007.
La nivel local, Elgeka-Ferfelis a fost in ultimul an printre cei mai dinamici distribuitori din sectorul bunurilor de larg consum, lista sa de furnizori fiind completata cu companii precum Shell Lubricants, Energizer, SSL Durex, 3M Romania si Aroma Cosmetics, care vor aduce o crestere semnificativa a afacerilor sale in acest an. Printre cei mai mari furnizori ai sai se numara si Reckitt-Benckiser.
"Ne apropiem de pragul de vanzari de 100 de milioane de euro anul acesta", a declarat Ioannis Ferfelis, directorul general al Elgeka-Ferfelis Romania. Investitiile totale de capital realizate de Elgeka in businessul sau de distributie de pe piata romaneasca sunt estimate la 10 mil. euro de catre reprezentantii companiei.
Grupul Vivartia s-a format in anul 2006, in urma absorbtiei de catre Delta Holding a companiilor Delta Dairy, Chipita SA, Goody's SA si General Frozen Foods. Grupul elen este prezent in 30 de state si are patru divizii - bauturi si produse lactate, produse de patiserie si dulciuri, fast-food si produse congelate. Actionarul majoritar al companiei a fost familia Daskalopoulos pana cand grupul Marfin Investment a cumparat o participatie de 76,89% din Vivartia. Divizia de inghetata Delta a fost vanduta in 2005 catre compania NestlŽ, printr-o tranzactie la nivel international, fabrica din Romania fiind preluata astfel de elvetieni.
La inceputul anului trecut, Vivartia a purtat negocieri cu compania Everest pentru preluarea unei participatii de 33,3% la lantul de restaurante fast food cu operatiuni in Romania, Grecia si Cipru. Discutiile nu s-au concretizat insa in semnarea unei tranzactii. Everest opereaza un restaurant in zona centrala a Capitalei.
Grupul elen nu este doar unul dintre cei mai importanti investitori straini in sectorul alimentar din Romania, ci si printre cei mai importanti investitori din regiunea Europei de Sud-Est. Vivartia si-a anuntat planul de afaceri pentru perioada 2008-2012 si a programat 800 de milioane de euro pentru investitii si achizitii. Planul de dezvoltare al Vivartia pentru perioada 2008-2012 se concentreaza pe noi achizitii si expansiunea geografica in sud-estul Europei, dar si pe controlul asupra costurilor pentru majoritatea diviziilor sale.