2008, cel mai bun an pentru banci

Autor: Andreea Neferu 24.03.2009

Trei din cele sapte grupuri financiare elene care opereaza pe piata locala au obtinut in 2008 profituri record, dupa o serie de ani in care si-au extins agresiv prezenta teritoriala si, pe aceasta baza, volumul afacerilor. Alpha Bank, Piraeus si Banca Romaneasca (filiala National Bank of Greece) au inregistrat chiar si dublari ale profiturilor anul trecut, atingand valori record de la inceperea operatiunilor.



Bancpost, filiala Eurobank, a inregistrat o scadere usoara a profitului net, pe fondul cresterii abrupte a cheltuielilor cu provizioanele, in timp ce veniturile operationale au atins varfuri istorice. Aceste patru banci au portofolii de credite de 2-4 mld. euro, fiind printre cei mai mari jucatori din sistem.
Pentru intreaga piata bancara anul 2008 a fost foarte bun, cel putin pana in toamna, cand cererea de finantari a inceput sa se contracte, iar calitatea portofoliilor a inceput sa se deterioreze.
Grupurile bancare elene detineau la nivelul anului 2008 pozitii importante pe piata bancara romaneasca, fiind depasite din perspectiva cotei de piata doar de catre rivalii austrieci.
Anul trecut, strategiile investitorilor greci in sistemul bancar au vizat planuri de dezvoltare a retelei de sucursale si, in ciuda turbulentelor economice de pe piata, filialele locale ale bancilor elene au inregistrat performante financiare.
Primii patru jucatori bancari eleni pe piata romaneasca sunt Bancpost, Alpha Bank Romania, Piraeus Bank Romania si Banca Romaneasca, lista fiind completata de grupurile ATE (Banca Agricola a Greciei), Emporiki si Marfin Bank (fosta Egnatia Bank).
Bancpost, detinuta de banca elena EFG Eurobank, a inregistrat la nivelul anului precedent un profit net de 27,3 milioane euro, in scadere usoara fata de cel din 2007, de 29 mil. euro. Bancpost a surclasat celelalte banci romanesti cu capital elen din perspectiva numarului de sucursale, dispunand de 293 de unitati la care se adauga 19 agentii dedicate clientilor corporativi . Volumul de depozite a atins 2,4 mld. euro, in timp ce soldul creditelor acordate a urcat la 3,95 mld. euro.
Alpha Bank detine o pozitie importanta pe piata bancara romaneasca, obtinand un profit brut de 45,8 milioane euro in 2008. Prin intermediul celor 200 de sucursale, banca a ajuns la un sold al creditelor de 4,17 mld. euro, in timp ce depozitele atrase totalizeaza 1,4 mld. euro.
Un alt jucator major pe piata bancara romaneasca este Piraeus Bank Romania, filiala locala a grupului omonim din Grecia, in conditiile in care la nivelul anului precedent banca a stabilit o crestere de 56% a soldului creditelor acordate in raport cu 2007, pana la 3,7 mld. euro si de 82% a volumului de depozite atrase, pana la 1 mld. euro. La finalul lui 2008, Piraeus detinea o retea de 180 de unitati. Profitul brut al bancii s-a situat la 43 mil. euro, in crestere cu 96% fata de 2007.
Banca Romaneasca, ale carei actiuni sunt detinute in proportie de 88,86% de National Bank of Greece, se numara printre cei mai importanti 15 actori de pe piata bancara din Romania, inregistrand in 2008 un profit net de 24,6 milioane euro, in crestere cu 76% fata de castigul din 2007. Soldul creditelor acordate de Banca Romaneasca a totalizat 2,2 mld. euro in decembrie 2008, cu 43% mai mult comparativ cu perioada similara din 2007, in timp ce volumul depozitelor atrase s-a situat in jurul cifrei de 786 mil. euro, marcand o crestere anuala de 21%. Banca detine pe plan local 131 de sucursale.
Potrivit unui clasament realizat de Banca Nationala a Romaniei in 2008, toate cele patru subsidiare ale bancilor elene se numara printre cele mai importante zece institutii de profil din perspectiva capitalului social. In cadrul acestui clasament, Piraeus ocupa locul al treilea, cu un capital social de 231,9 milioane euro, in timp ce celelalte trei banci se claseaza pe ultimele trei locuri.
In conditiile in care pana de curand cele patru banci se numarau printre cei mai agresivi actori de pe piata bancara romaneasca, actuala criza genereaza nevoi suplimentare de capital pentru acestea. Alpha Bank a injectat in decembrie in filiala locala 20 de milioane euro, iar Bancpost a aprobat in urma cu doua luni majorarea capitalului social cu aproximativ 50 mil. euro. De asemenea, Piraeus si National Bank of Greece au suplimentat in 2008 capitalul subsidiarelor locale cu aproximativ 100 milioane de euro.


Grecii din asigurari
Grecii detin patru companii de asigurari pe piata locala: Garanta (grupul National Bank of Greece), ATE Insurance (grupul ATE Bank), EFG Eurolife Asigurari de Viata si EFG Eurolife Asigurari Generale (grupul EFG Eurobank). Dintre acestea, cea mai mare companie este Garanta, care a fuzionat in 2006 cu NBG Asigurari.
In 2007 afacerile Garanta din asigurari generale si de viata au fost de 86,2 mil. lei (circa 25,8 mil. euro), in scadere cu 6% fata de 2006. La mare distanta de Garanta se afla ATE Insurance, una dintre cele mai mici companii din piata asigurarilor, cu afaceri anuale de sub un milion de euro.
In a doua jumatate a anului 2007, pe piata locala a asigurarilor au venit si grecii de la EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, care au infiintat companiile EFG Eurolife Asigurari de Viata si EFG Eurolife Asigurari Generale, investitia initiala fiind de 7,5 milioane de euro.
Compania de asigurari de viata si-a propus sa devina unul dintre primii trei jucatori de pe piata de profil pana in 2012, potrivit declaratiilor managementului. Cele doua companii de asigurari ale EFG au incheiat un parteneriat cu Bancpost, sucursalele bancare devenind in prima faza principalele puncte de vanzare a produselor de asigurari.
Pe termen mediu si lung, EFG Eurolife are in vedere dezvoltarea unor canale alternative de distributie, cum ar fi brokerii si consultantii de asigurari. Grupurile financiare elene nu au reusit insa pana acum sa se impuna pe piata asigurarilor, asa cum au facut in sectorul bancar, cei patru asiguratori cu actionariat elen fiind departe de top 10.(Angela Placinta)