Ursache: Schimbarea conducerii CEC este necesara. BNR nu este de acord

Autori: Razvan Voican , Roxana Pricop 24.03.2009

Schimbarea Consiliului de Administratie al CEC este necesara, iar Enache Jiru este o propunere nimerita pentru functia de presedinte al bancii, afirma Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

 "Enache Jiru este o propunere nimerita pentru ca a mai condus institutia si se bucura de sprijin din partea sindicatelor", a spus Ursache.
Jiru ocupa in prezent functia de presedinte al Comisiei de Selectie a Administratorului Fondului Proprietatea.
El a declarat pentru ZF ca numirea sa in functia de presedinte al CEC Bank nu va duce la o demisie din functia de presedinte al Comisiei de Selectie. "Selectia administratorului Fondul Proprietatea este un proiect pe care vreau sa il duc la bun sfarsit. "
Surse bancare au declarat pentru ZF in urma cu o saptamana ca la nivel politic a fost adoptata decizia de schimbare a lui Radu Ghetea, actualul presedinte al CEC, cu Enache Jiru dupa aproape doua luni de discutii si tatonari in care s-au vehiculat mai multi potentiali candidati, inclusiv varianta mentinerii lui Ghetea.
AVAS nu are autoritate directa la CEC, unde statul este reprezentat ca actionar unic de catre Ministerul Finantelor, insa conform negocierilor politice dintre PSD si PD-L conducerea CEC a ramas la decizia PSD, iar Mircea Ursache, presedintele AVAS, este unul dintre membrii influenti ai partidului. El a schimbat-o deja pe Carmen Radu din functia de presedinte al Eximbank, inlocuind-o cu Ionut Costea, care asteapta avizul BNR pentru a-si prelua noua functie.
Ursache afirma ca AGA la CEC va fi convocata pana la sfarsitul lunii aprilie.
"In cadrul Adunarii Generale, actionarii CEC Bank vor aproba bilanturile contabile pentru anul 2008. Vom propune actionarilor schimbarea Consiliului de Administratie, pentru ca unii membri nu mai indeplinesc nicio functie."
Jiru urmeaza sa ocupe din nou functia detinuta timp de opt luni in perioada 2004 - 2005, pe finalul mandatului de ministru de finante al lui Mihai Tanasescu (PSD), cu care lucrase ca secretar de stat responsabil cu trezoreria. Ulterior a fost consultant al companiei Energy Holding. In toamna lui 2007 a fost numit presedinte al fondului de pensii MKB Romexterra, care insa a iesit de pe piata dupa cateva luni.
Radu Ghetea conduce CEC de aproape doi ani, fiind numit de fostul ministru al finantelor Varujan Vosganian. In timpul mandatului sau a avut loc rebrandingul CEC, denumit CEC Bank, iar banca a fost orientata din ce in ce mai mult spre creditare pe zona persoanelor fizice si a IMM-urilor. Soldul creditelor acordate a urcat la circa doua miliarde de euro la sfarsitul lui 2008, iar banca a inregistrat un profit net de aproape 100 mil. euro.
Ghetea este si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Surse bancare afirma ca el si-a exprimat intentia de a nu candida pentru un nou mandat la alegerile care urmeaza sa aiba loc in aceasta primavara.
In ultimele luni, Guvernul a pedalat pe ideea folosirii CEC drept parghie pentru stimularea creditarii in economie, desi institutia nu are cultura creditului corporate. Capitalul bancii ar urma sa fie majorat cu 900 mil. lei, in doua transe egale, insa mai intai trebuie obtinut si un aviz din partea Comisiei Europene. Bancherii sustin ca nici cu aceasta majorare de capital CEC nu va putea juca un rol puternic in creditare.
"Nu exista baza pentru a transforma CEC peste noapte intr-un jucator de forta, nici macar pe piata monetara interbancara. Dupa parerea mea, Radu Ghetea este cel mai bun presedinte pe care l-a avut CEC dupa 1990, insa nu poate face minuni. Un personal calificat si o cultura de creditare se construiesc in ani de zile, indiferent cati bani ar avea CEC la dispozitie, iar o fortare in sensul cresterii creditarii ar insemna sa fie aruncati banii pe fereastra", comenteaza Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank.