Unul dintre locotenentii lui Patriciu spune ca un sfert din francizele Rompetrol risca falimentul

Autor: Roxana Petrescu 24.03.2009

Eric Kish (44 de ani), ofiterul de tancuri din armata israeliana care a devenit unul dintre oamenii-cheie ai dezvoltarii grupului Rompetrol chiar din momentul recrutarii sale de catre Dinu Patriciu, in urma cu 10 ani, spune la parasirea functiei de vicepresedinte pe retail ca lasa in urma o divizie de business pregatita pentru criza, dar nu se sfieste sa enumere si cateva probleme.
"Avem 180 de statii in sistem de franciza, dar acest segment are mari probleme de lichiditati. E posibil ca aproximativ 25% din acesti parteneri sa intre in faliment, ceea ce se va vedea in total printr-o reducere de circa 3% a volumelor noastre. Incercam sa-i ajutam, dar majoritatea au credite in alte afaceri care nu prezinta interes pentru noi" , explica Eric Kish. El va prelua de la 1 aprilie functia de vicepresedinte pentru companiile de servicii si functiuni suport la nivel de grup, segment dezvoltat mai ales in afara Romaniei. Tinand cont de cifra de afaceri inregistrata de segmentul de distributie al Rompetrol in 2008, de 2,5 mld. $, aceasta reducere a partenerilor Rompetrol ar echivala cu o diminuare a incasarilor cu circa 75 mil. $. In total, pe piata locala, Rompetrol detine o retea de circa 450 de benzinarii.
Cu toate acestea, Kish spune ca divizia pe care a condus-o pana acum este pregatita de criza, marea parte a restructurarilor fiind deja finalizata, impreuna cu reducerea de salarii sau cu elaborarea de servicii care sa vina in intampinarea clientilor doritori de reducerea costurilor in aceasta perioada.
"Mancam criza pe paine de dimineata, la pranz si seara. Incercam sa o gestionam cat putem noi de bine, dar avantajul nostru in comparatie cu competitorii este faptul ca in Rompetrol criza este un stil de viata, un modus vivendi", spune Kish.


Cititi un interviu cu Eric Kish in editia de maine a ZF